Az Európai Bizottság 2022. július 11-én földrajzi árujelző (PGI) minősítéssel látta el a derecskei almát.

Az Európai Bizottság tegnapi döntése értelmében a derecskei alma is a földrajziárujelző-oltalom (PGI, protected geographical indication) védettségét élvezi július 11-étől. A Bizottság indoklása szerint a „Derecske alma” kizárólag a Derecske régióból származhat, a gyümölcs húsa kemény, alacsony savtartalmú, enyhén édes ízű, intenzív színeződésű, kalcium- és magnéziumtartalma magas. Ezek a jellemzők az almatermesztés szempontjából ideális művelési módnak és talajnak köszönhetők (három talajtípus, a nyírségi, a hajdúsági és a bihari keveredik a régióban). Magas kalciumtartalmának köszönhetően a gyümölcs hosszú ideig kiválóan eltartható, a hosszú tárolás alig van hatással érzékszervi paramétereire.

Mi is az a földrajzi árujelző, és mi az értelme?

Ez az uniós szinten elismert megjelölés nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járul hozzá, hanem – a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl – a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelent. A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy – a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve – fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. Ennek legjellemzőbb példája, ha az adott termék nem a megjelölt földrajzi területről származik, de ide tartozik az az eset is, ha nem felel meg a termékleírásban foglalt egyéb követelményeknek. A termékleírást is igénylő földrajzi árujelzők jogosulatlan használata ellen nem csupán a jogosultak léphetnek fel, hanem azok a hatóságok is, amelyek a jogszabály alapján a termékleírásnak való megfelelést ellenőrzik.

A jelenleg PGI oltalom alá eső termékek, (a mai nappal összesen 1586 ilyen termék létezik) az eAmbrosia adatbázisban találhatók meg, illetve azok a termékek is, amelyekre már benyújtottak ilyen kérelmet (a Derecske almára például 2018-ban nyújtották be a kérelmet, általában hosszadalmas az eljárás). A PGI oltalom alá jelenleg Magyarországról a zöldségek és gyümölcsök közül a makói vöröshagyma, a hajdúsági torma, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a gönci kajszi, a szentesi paprika, az őrségi tökmagolaj, a makói és a hegykői petrezselyemgyökér, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, a nagykörűi ropogós cseresznye, a budaörsi őszibarack, az újfehértői meggy, a jászsági nyári szarvasgomba, a Fertőd vidéki sárgarépa és a tuzséri alma esik, de kérelem alatt áll már többek között a szabolcsi alma is.

A cikkhez szemlézett írások:

Agriculture: EU Commission approves Derecske alma as PGI from Hungary

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – Földrajziárujelző-oltalom

Kapcsolódó cikkek:

Uniós oltalmat kapott az újfehértói meggy

Hungarikum lett a szentesi paprika