Az ország területén még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve akciót indít a lejárt szavatosságú régi növényvédőszer hulladékok felmérésére, majd térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére.

A felmérés és begyűjtés célja, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól, ezért a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése az érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni.

A lejárt szavatosságú növényvédő szer hulladékok felmérését és összesítését a következő kategóriák szerinti bontásban végezzük, eszerint kérjük jelezni a készleteket:

  1. Rendszerváltás előttről származó tételek.
  2. Rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek.
  3. Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt lejárt növényvédő szer hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetőleg a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel.

Amennyiben bárkinek kezelésében ilyen lejárt növényvédő szer hulladék van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával a pontos felmérés, illetve a későbbi térítésmentes elszállíttatás érdekében, hogy ezektől a veszélyes anyagoktól lehetőség szerint minél nagyobb arányban megtisztíthassuk az országot.

A feladat elvégzésének határideje: 2017. november 15.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara címe: 1112 Budapest, Budaörsi út 141-145.   1506 Budapest, Pf. 57.

e-mail: novkamara@t-online.hu

Tel: (1) 246 29 46