Friss hírek

Felhívás növényvédő szer hulladékok térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére

Az ország területén még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a Földművelésügyi Minisztériummal karöltve akciót indít a lejárt szavatosságú régi növényvédőszer hulladékok felmérésére, majd térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére.

A felmérés és begyűjtés célja, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól, ezért a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése az érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni.

A lejárt szavatosságú növényvédő szer hulladékok felmérését és összesítését a következő kategóriák szerinti bontásban végezzük, eszerint kérjük jelezni a készleteket:

  1. Rendszerváltás előttről származó tételek.
  2. Rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek.
  3. Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt lejárt növényvédő szer hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetőleg a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel.

Amennyiben bárkinek kezelésében ilyen lejárt növényvédő szer hulladék van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával a pontos felmérés, illetve a későbbi térítésmentes elszállíttatás érdekében, hogy ezektől a veszélyes anyagoktól lehetőség szerint minél nagyobb arányban megtisztíthassuk az országot.

A feladat elvégzésének határideje: 2017. november 15.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara címe: 1112 Budapest, Budaörsi út 141-145.   1506 Budapest, Pf. 57.

e-mail: novkamara@t-online.hu

Tel: (1) 246 29 46

Mi a véleményed?

Tovább az eszköztárra