A J. Huete International új szigetelési technológiájának köszönhetően a korábbiaknál stabilabb hőmérséklet teremthető az üvegházakban.

A spanyol J. Huete International nagy légterű, moduláris rendszerű üvegházak tervezésével foglalkozik, ezért is kérte fel őket egy angol szamócatermesztő arra, hogy termesztőlétesítményüket ők tervezzék meg és építsék fel. A fő cél eredetileg az volt, hogy hatékony szigetelés alkalmazásával a fagypont közeli vagy akár fagyos téli hónapokban se kelljen leállni a termesztéssel, így például a februári közepén esedékes Valentin-napra is brit szamóca kerülhessen a piacra.

Nyári előnyök

A spanyol cég felfújható, dupla műanyag szigetelést és energiaernyőt alkalmazott annak érdekében, hogy télen is csak minimális fűtésre legyen szükség. Amire azonban az üvegház-komplexumot megrendelő angol cég sem számított, az a kiváló szigetelés nyáron jelentkező hatása volt. Az idei hőhullámok miatt Angliában is 40°C feletti napi csúcshőmérsékleteket mértek, ám az üvegház belső hőmérséklete ennél 6°C-kal alacsonyabb volt. A spanyol cég elsősorban a téli hónapokra készítette fel a létesítményt, ezért ködképző és hűtő rendszereket nem is telepített az üvegházba, pedig ezekkel további 4-6°C-kal, tehát összességében 10-12°C-kal lennének képesek a kintinél alacsonyabb belső hőmérsékletet biztosítani.

A cikkhez szemlézett írások:

UK: Grower reduces greenhouse temperature by more than 6°C during heatwave with no cooling, fog systems

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: 60 millió euró üvegházak energetikai fejlesztésére

CO2 forrás lehet az üvegházaknak a teherszállító hajók kipufogógáza

X-Air: hightech szellőztetés, mellyel bármely Venlo típusú üvegház “félig zárhatóvá” alakítható

Kazahsztán: 500 hektáros üvegházi gigaprojektet terveznek orosz beruházókkal

Apró ezüstgolyóktól remélnek megoldást a holland üvegházak az energiaválság alatt