Nálunk – más európai országokhoz képest – a levélzöldségek (fejes saláta, jégsaláta, endíviasaláta, spenót, sóska stb.) iránti kereslet meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz, húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő ősz, de télen és főleg nyáron nincs kereslet a levélzöldségfélék iránt.

Ugyan az utóbbi években megfigyelhető némi kedvező tendencia, mégis nálunk 1 főre mindösszesen 2-3 fej fogyasztása jut. (Nyugat-Európában átlagosan 2,5-5 kg/fő/év a fogyasztás, de a franciáknál ezt is meghaladja, a teljes zöldségfogyasztásuknak – ami 140-145 kg/fő/év – a levélzöldségek 10-15%-át teszik ki.)

A fejes salátát többnyire mint előnövényt hajtatják, kevés az olyan kertészetek száma, ahol a fóliák alatt több szakaszban is egymást követően salátát ültetnének. A salátatermesztés egyik meghatározó tényezője a fajta, melyet a termesztési időszaknak megfelelően kell megválasztani. A hajtatási fajtákkal szemben meghatározó követelmény, hogy gyenge megvilágításban is kemény fejet képezzenek. Fejnagyság tekintetében nemcsak ősszel, de a tél végi-tavaszi időszakban is az egyre nagyobb fejeket keresi a piac (250-400 g között).

Fontos követelmény a hazai piacon a fej zártsága és tömöttsége.

A fejes saláta szedésének egy időben kell történnie, ellenkező esetben a szedések alkalmával a növényeket letapossuk. Ennek pedig egyik feltétele az egyöntetű, azonos fejlettségű palánták ültetése.

A jó palánta a fajta színétől függően középzöld, levelei 6-8 cm hosszúak, egészségesek, a fehér színű gyökerek a tápkockát dúsan átszövik.

A fejes saláta számára a 70% körüli relatív páratartalom mondható ideálisnak. A levegő szén-dioxid-koncentrációja jelentős mértékben befolyásolja a fejek növekedését. 

Legfeljebb csak az első két hétben nyílik lehetőség a terület gyomlálására és átkapálására, később, miután a levelek szétterülnek, az ilyen jellegű munkák csak nagy taposási kár mellett végezhetők el. 

Az öntözést legjobb a reggeli és déli órákban végezni, amikor a növények gyorsabban felszáradnak, ezáltal kisebb a gombás és baktériumos betegségek fellépésének a veszélye. 

A talaj tápanyagtartalmától függően egy, esetleg két alkalommal szükségessé válhat a fejtrágyázás.

Betakarítását akkor kezdjük el, amikor a fejek keménysége kézzel jól kitapintható. 

A témával kapcsolatosan részletesebben itt olvashat.

https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/ezt-kell-tudni-a-fejes-salata-hajtatasarol-38270-001