A FruitVeB szerkesztőségével Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke osztotta meg gondolatait az idei szezonban várható kihívásokról.

„A Magyar Hűtő-és Konzervipari Szövetség tagjai aggodalommal várják az idei feldolgozó szezon indulását, tekintettel az évtizedek óta nem tapasztalt szélsőséges világpiaci környezetre.

  • egész világpiacra kiterjedő, többnyire már két számjegyű infláció
  • bizonytalanság az alapanyagok piacán, töredezett ellátási láncok
  • energiaár-robbanás
  • csomagolóanyag-ellátási gondok

A konzerv- és hűtőipar alapvető gondja abból adódik, hogy a takarmánykukorica ára már évek óta az inflációt meghaladó mértékben növekszik, és így a két meghatározó termékük, a csemegekukorica és a zöldborsó területe folyamatosan csökken. A visszaesés a zöldborsónál a szembetűnőbb, az utóbbi 5 évben 20 százalékkal szűkült a területe, de a csemegekukorica termesztése sem olyan vonzó már, mint korábban. A csökkenést az sem tudta megállítani, hogy az előző 3 évben gyakorlatilag megduplázódott mindkét nyersanyag felvásárlási ára.

Az utóbbi években kialakult gazdasági környezet szélsőséges tendenciáit tovább erősítette a már majdnem három hónapja tartó háború. A háború közvetlen hatásai, az EU által több hullámban meghozott és elfogadott embargós lépések csak tovább erősítették a rossz irányba mutató gazdasági tendenciákat és piaci mozgásokat.

  1. Jelenleg egy ipari feldolgozó 3-5-szörösét fizeti a gáz egy-másfél évvel ezelőtti árának, és hasonlóan többszörösét a villamos energiáért
  2. Bár a kormányzati törekvések ez irányba mutatnak, egyáltalán nem biztos, hogy végig stabil és kiszámítható lesz a gazdaság gázellátása, és ez elsősorban a konzerv-feldolgozókat érzékenyen érinti. Az energiaszolgáltatók csak spot ügyletekre hajlandók, senki nem hajlandó hosszú távú megállapodásokra, ami nagyon bizonytalan gyártási környezetet eredményez
  3. Rendkívüli a bizonytalanság a beszállítói piacon is: a feldolgozáshoz szükséges segédanyagok egyikét sem lehet stabil, hosszú távú szerződésekkel lefedni, a csomagolóanyagok árát és mennyiségét csakis rövid távra, maximum egy-két hónapra hajlandók a beszállítók biztosítani, ezzel is bizonytalanná téve a feldolgozást.
  4. A jelentős alapanyagár-növekedés és egyéb költségek fent említett mértékű, robbanásszerű növekedése nagy mértékű plusz finanszírozási igényt fog jelenteni a feldolgozóinknak, ami növelni fogja a pénzügyi terheket és ezt még tetézik a látványosan megugró hitelkamatok. Itt nagy szükségét érezzük a segítségnek, a kamattámogatott hitelkonstrukcióknak.
  5. Továbbra sem látjuk biztosan, hogy ezeket a rendkívüli mértékű ármozgásokat, a nagyon jelentős költségnövekedést milyen mértékben tudjuk érvényesíteni értékesítési piacainkon. Vajon versenytársaink hasonló mértékű költségváltozást szenvednek-e el, és így versenyképesek maradunk-e, tudunk-e eredményesen működni és értékesíteni?

A válaszokat az elkövetkező két-három hónap fogja elhozni. Mindenesetre az ágazat felkészült, és felfokozott várakozással tekint a rövidesen induló szezonra, ami reméljük, bőséges, jó minőségű termést fog hozni, és stabil kiszámítható ellátást, így pedig zökkenőmentes feldolgozást és sikeres értékesítést eredményez. Legalábbis ezt kívánjuk….”

Sebesta Péter

elnök, MHKSZ

Budapest, 2022. május 23.

Kapcsolódó cikkek:

Feldolgozóipari körkép és kitekintés