Spanyolországban még mindig rekordmagas árak dominálnak, miközben Hollandiában már megindult a csökkenés. Volt honnan.

Az évszakhoz képest kifejezetten hideg időjárás, csillagászati árak és jelentős áruhiány jellemezte az utóbbi hetekben a spanyol zöldségtermesztő régiók helyzetét. Bár az utóbbi héten az időjárás jelentősen felmelegedett, az árak még csak igen enyhe lejtmenetbe kapcsoltak, miközben Hollandiában már jelentős áresés tapasztalható a zöldségek piacán.

Thomas Bos (Thomasol Gestión) szerint úgy tűnik, hogy Észak-Európában kezdenek eltünedezni a rekordmagas árak, és bár a spanyolok még egy ideig talán képesek lesznek fenntartani a magas exportárakat, ez az északi országok hajtatott termelésének beindulása miatt már nem tarthat sokáig. Hollandiában hamarosan jelentős mértékben bővül a paprika és a padlizsán kínálata.

Spanyolországban kiváló szezont fut az uborka, és bár az utóbbi hetekben nagyon jó áron lehetett értékesíteni a paradicsomot és paprikát is, megjegyzendő, hogy ezeknek a termékeknek a piaca súlyosan kiábrándító volt egészen Karácsony tájáig, amit csak tovább rontott, hogy a meleg időszak miatt pont ekkor szedték le a legtöbb árut.

A spanyol szabadföldi zöldségek árai is kifejezetten magasak, ami annak az egyenes következménye, hogy tavaly borzasztó évet zártak a karfiol- és brokkolitermesztők, akik a normál területeiken kívül plusz területeket is beállítottak, ám az alacsony árak miatt csalatkozniuk kellett. Ezért az idei évben jelentősen csökkent a termőterület, ez okozza a jelenlegi magas árakat.

A nemzetközi logisztikai kapacitások területén a télen nem merült fel semmilyen probléma, tekintettel arra, hogy a spanyol terméskiesés miatt eleve kevesebb volt az exportcikk, ám Bos szerint az exportőrök a COVID-19 tanulságait is leszűrve ebben a szezonban nagyon figyeltek arra, hogy mindig legyenek elérhető kamionok, ne alakulhassanak ki szűk keresztmetszetek.

A cikkhez szemlézett írások:

„Vegetable prices in Spain do not yet correspond to rapidly falling prices in the Netherlands”

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: késve és drágábban kerül piacra a belföldi hajtatott paradicsom

Lengyelország: tovább esett a hagyma ára a nagybani piacokon

Németország: bizakodóak a spárgatermesztők az idény kezdetén