2020. március 24.

Hollandia

A hétvégén a kormányzati szervek által kiadott figyelmeztetések, tájékoztatók ellenére a szupermarketekben a magyarországihoz hasonló bizarr jelenetek játszódtak le: a vásárlók óriási mennyiségben gyűjtötték bevásárló kocsijaikba a vécépapírt, szappant, tésztaféléket, de zöldséget és gyümölcsöt is: elemzők szerint a roham jóval meghaladta a karácsonyi vagy húsvéti csúcs szokásos mértékét. A szupermarketek beszállítói jelentősen megnövekedett rendelésekről, várhatóan növekvő árbevételről számoltak be, viszont a készételeket forgalmazó, élelmiszer-ellátó (catering) cégek forgalma visszaesett, ráadásul vasárnap átmenetileg be is kellett zárniuk, így helyzetük bizonytalan, sőt, aggasztó. Gondban vannak az importőrök, különösen azok, akik nagy távolságról szállítanak, és most kellene nehéz döntéseket hozni olyan termékekről, amelyek várhatóan három-négy hét múlva érkeznének az országba – ilyenek például a dél-afrikai citrusfélék, ahol most zajlik a betakarítás. Egész Európában ugrásszerűen megnőtt a citrusfélék iránti igény, mivel elterjedt, hogy a fokozott C-vitaminbevitel hatásos védekezés lehet a vírus ellen, de ugyanígy a gyömbér és a fokhagyma kereslete is nőtt. Óriási a kereslet a hosszan eltartható zöldségekre és gyümölcsökre is, különösen hagymafélékre, káposztára és almára, de érdekes módon Hollandiában a burgonyánál még nem látszik növekedés. Hollandiában kijárási tilalom még nincs, de számos piac már bezárt, így a termelők új, kreatív megoldásokat alkalmaznak, például teherautóról árulják a portékájukat. A kormányzat a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőinek támogatási intézkedéscsomagot jelentett be.

Belgium

Egyelőre nem látszik, hogy az importkorlátozások hatása komolyan érintené a kínálatot, mivel a tengeren túli szállítmányok továbbra is bejuthatnak az országba, ám ez a jövőben megváltozhat. Számos repülőjáratot már töröltek, a kikötők egyelőre üzemelnek. A legnagyobb nagybani piac, a Centre Européen de Fruits et Légumes (European Center for Fruit and Vegetables) tovább működik ugyan, de a standos piacteret lezárták, a kereskedőket telefonon és e-mailben lehet elérni a rendelésekkel. A kiskereskedők nagyobb tételek rendelésére álltak át, különösen burgonyából, így a több nagy élelmiszer-ellátó kiesése (pl. iskolák) egyelőre a nagybani piacokon csak kevéssé jelentkezik.

Egyesült Királyság

A zöldség-gyümölcs iránti kereslet súlypontja az élelmezési cégek (catering) felől egyre inkább a szupermarketekre és a kórházakra helyeződik át. Mivel azonban a derék angolok is készleteznek, a zöldség-gyümölcsös polcokat sok helyen letarolták, rengetegen vesznek nagy mennyiséget. Ezért Nagy-Britanniában a nagybani piacok is megnyitották kapuikat a lakossági vásárlók előtt. A termelők legjobban amiatt aggódnak, hogy nem jöhetnek majd a kelet-európai munkások, amit a Brexit eleve megnehezített volna, de a koronavírus miatti határzárak tovább súlyosbítják a helyzetet, ami különösen április végére-májusra éleződhet ki.

Németország

A németországi friss zöldség-gyümölcs kínálat, ellátás biztos lábakon áll, de a munkaerőhiány már rövid távon komoly aggodalmakat vet fel, például máris hiány van teherautó-sofőrökből. Ezért a DFHV kereskedelmi szövetség vezetője, Dr. Andreas Brügger az egészségügyi, járványügyi előírások enyhítését szorgalmazta, és kérte, hogy a logisztikai dolgozókat ne automatikusan helyezzék karanténba. A szezonális munkásoknál is hiány mutatkozik, mostanában kéne az első spárgatermést a szupermarketek polcaira szállítani – szedők még vannak, de a szállítás már problémás.

Ausztria

Az országban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a vírus terjedésének megakadályozására, öt embernél nagyobb csoportok nem találkozhatnak, és korlátozták a személyek mozgását is. Az utcák csendesek a szupermarketeket ért rohamok óta, a nagybani piacok továbbra is működnek. Több termelő bérbe adja saját göngyölegeit olyan cégeknek, akik zöldség-gyümölcs vagy kész élelmiszer kiszállításával foglalkoznak, mivel a házhoz szállítás iránti igény jelentősen megnőtt.

Svájc

Nyugodtan elfelejthetjük a csendes, fegyelmezett svájciakról kialakult képet: az előző héten ugyanúgy üresre rabolták le az üzletek zöldség-gyümölcsös polcait, mint a magyarok. A napi rendelések volumene 60%-kal nőtt, ami óriási nyomást helyezett a logisztikai hálózatra, de a megrendelések túlnyomó részét sikerült teljesíteni.

Franciaország

Az országban gyakorlatilag leállt az élet, bezártak az iskolák, vendéglátóhelyek és a nem elsődleges szükségleteket kielégítő boltok, üzletek is zárva vannak. A nyomós ok nélkül utcákon flangálókra 135 eurós bírságot szabnak ki a hatóságok, mindez pedig a zöldség-gyümölcs piacokra is komoly hatással van. A franciák is átélték a múlt héten a boltok megrohanását, ami üres polcokat eredményezett, hiába próbálták az üzletek és a hatóságok is jelezni, hogy ellátási problémák nem lesznek. A legnagyobb forgalomnövekedés a répaféléknél, a burgonyánál és a citrusféléknél jelentkezett, a luxus kategóriába tartozó termékek, mint például a spárga pedig szinte egyáltalán nem fogyott. A catering cégeknek értékesítő vállalatok itt is új értékesítési csatornákat, módokat keresnek, mert rendeléseik erősen visszaestek. Itt is gondok vannak a logisztikával, például sok szállító egyszerűen nem vállalja be azt a kockázatot, hogy Olaszországban maradhat karanténban, ráadásul az olaszok is átjárnak Dél-Franciaországba áruért. Szigorodtak a határellenőrzések is, ami további késéseket jelent. Bár múlt héten a Rungis nagybani piac bezárta dísznövény részlegét, a zöldség-gyümölcs és egyéb élelmiszereket kínáló része továbbra is üzemel, és Stéphane Layani igazgató szerint a közeljövőben ez nem is fog változni. Az idei szezonban a nagybani kereskedők a zöldség-gyümölcs volumen csökkenésével számolnak, de elsősorban nem a kisebb termés okán, hanem a határokon elrendelt fokozott ellenőrzések miatti késések, valamint a szedőmunkások esetleges megbetegedése miatt. Várakozások szerint ez az idei szezonban az árak növekedését fogja okozni, hiszen a kereslet továbbra is magas, és néhány terméknél az áremelkedés már be is következett.

Olaszország

Az egész ország vesztegzár alatt van, északon a helyzet kritikus, délen egyelőre még úgy látszik, kontrollálják a járványt. Legalább április 3-áig az olaszoknak otthon kell maradniuk. A szupermarketek nyitva vannak, de az iskolák bezártak, a turizmus megszűnt, a fogyasztás visszaesése komoly méreteket ölt. A kiskereskedelemben a házhoz szállító cégek rendelései 30%-kal nőttek, míg a catering vállalatok beszállítói 80%-os rendeléscsökkenésről számoltak be. Az importtermékek mennyisége jelentősen visszaesett, ezért a belföldi termelők jó árakról számoltak be.

A következő hónapok munkáit a termelők elkezdték átszervezni. A csonthéjas gyümölcsöknél a hírek szerint kevesebb gyümölcsöt hagynak majd a fákon, ami kisebb volument, de jobb minőséget jelent majd. A citrusfélék forgalma jelentősen nőtt, ám bizonyos zöldségfélék kereslete visszaesett, ez elsősorban a brokkolit, a karfiolt, a spenótot és az articsókát érinti – az articsókát már be sem takarítják, mivel a piacok és az éttermek bezártak, az átlagos értékesítési ár 50%-kal csökkent. A szamóca ára is 40-50%-kal csökkent. Hamarosan kezdődnek a munkák a szabadföldi paradicsomot termelő gazdaságokban, és a Coldiretti tájékoztatása szerint nem várhatók fennakadások.

A logisztika területén elsősorban az osztrák, szlovén és horvát határokon vannak sorok, fennakadások. A nagybani piacok nyitva vannak ugyan, de számos elővigyázatosági intézkedést vezettek be, és forgalmuk a felére esett vissza a catering cégek keresletének csökkenése miatt. A termelők szerint a szezonban jelentős munkaerő-problémákkal kell számolni, mivel a vendégmunkások túlnyomó része még az anyaországban tartózkodik, és nem tud, nem is akar majd részt venni az olaszországi betakarítási munkákban.

Spanyolország

Olaszország után Spanyolországot sújtja leginkább a járvány, péntek óta pedig jelentős lezárásokkal kell számolni. A nagybani piacokon a lezárás rekordokat döntögettek az árak, ám most az áruszállítás nehézkes. A termelők hosszított munkaidőben dolgoznak, hogy kielégítsék a szupermarketek megnövekedett keresletét, egyes boltokban pedig korlátozták az egyszere vásárolható mennyiséget. Különösen magas a kereslet a burgonya és a banán iránt, áruk az előző héten jelentősen emelkedett, de a roham elmúltával valamelyest csökkent – ez a jelenség több árunál is megfigyelhető, például a citrusfélék iránti kereslet továbbra is magas, és az árak azért is nőnek, mert a boltok készletei elfogytak, bár a termelők már közvetlenül szállítanak be. A kereskedők szerint a gazdasági válságtól való félelem miatt visszaeshet több, luxusterméknek tekintett árucikk kereslete is, Spanyolországban ilyen a mangó, az avokádó és a bogyósgyümölcsök. 

Feszültség keletkezett az importőrök és az exportőrök között, mivel a magasabb európai árak miatt az exportált volumenek növekedésnek indultak, sok kamionnak viszont üresen kellett visszatérnie, ráadásul várható, hogy a feldolgozatlan termékekre kormányzati korlátozásokat vezetnek majd be.

Marokkó

Marokkó lezárta határait, emiatt pedig nem érkeztek meg Spanyolországba a marokkói vendégmunkások, ami problémát okozhat a betakarításnál – becslések szerint a betakarításhoz szükséges munkaerőnek mindössze 35%-a áll rendelkezésre a spanyoloknál

Lengyelország

A lengyelek is lezárták határaikat, és az áruszállításra is szigorúbb feltételek vonatkoznak, ezért a múlt héten gyakoriak voltak a húsz kilométeres sorok a német határátkelőknél. Rohamosan nő az alma iránti kereslet, mivel a fogyasztók felvásárlásba kezdtek. Itt is bezártak az iskolák, korlátozottak az értékesítési csatornák, a kereskedők különösen a rövid eltarthatósági idejű gyümölcsök és zöldségek forgalmának visszaesésétől tartanak.

Lengyelországot március 14-ről 15 és 15-ről 16-ára virradóan komoly, az első éjszaka a talajszinten mínusz 8 fokos fagy érte el, ami az alma- és körtetermést még szinte bizonyosan nem befolyásolja, jelentős károkat csak kajsziban okozott (Varsó környékén, Morgen és Mogielnica térségében a rügyek harmada fagyott el). Ez a konzervipart és az exportot érintheti, mivel a lengyelek Németországba, Angliába, Oroszországba és Romániába is szállítanak, elsősorban 13% cukortartalom feletti árut, 1 kg-nál nagyobb töltősúlyú kiszerelésben.

(forrás: freshplaza.com; IEG Vu Agribussiness Intelligence)

Fordította: Kocsis Márton