A koronavírus-járvány európai kitörése során a friss zöldséget és gyümölcsöt termelő ágazat fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a fogyasztók számára folyamatos és változatos ellátást biztosítson Európában és a világ többi részén egyaránt. A járvány kiszélesedésével egyre jelentősebbé válik az otthoni fogyasztás szerepe, és az európai zöldség-gyümölcs ágazat legfőbb prioritása a továbbiakban is az lesz, hogy friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz juttassa a fogyasztókat, azaz lehetővé tegye az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartását.

A Freshfel Europe és tagjai figyelemmel követik a járvány európai zöldség-gyümölcs ellátóláncokra gyakorolt hatásait, következményeit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által pandémiának, azaz világméretű járványnak nyilvánított COVID-19 kitörés az európai határok lezárásához vezetett, ami a friss zöldségek és gyümölcsök ellátási láncában számos művelet elvégzését hátráltatta. Ezzel egyidőben azonban minden lehetséges intézkedést megtettünk, hogy a kiváló minőségű friss termékek zavartalan kínálatát biztosíthassuk. Mivel számos tagállamban az éttermek és vendéglátóhelyek bezárására került sor, a fogyasztóknak egyre inkább a kiskereskedelemre kell támaszkodniuk az otthoni fogyasztásra szánt friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése során. A zöldség-gyümölcs ágazat képviselői megbeszéléseket folytatnak a hatóságokkal annak érdekében, hogy „friss folyosókat” biztosítsanak a gyorsan romló árut szállító kamionok részére a veszteségek elkerülése és a kínálat időben történő biztosítása érdekében. Ennek része, hogy a járművek és sofőrök a megfelelő időben és megfelelő helyen álljanak rendelkezésre, valamint, hogy meghatározott protokollok kerüljenek bevezetésre az áruforgalom folyamatossá tételéhez. Az egyeztetések, tárgyalások másik fő témája a hamarosan kezdődő betakarítási szezon erőforrásainak biztosítása, azaz, hogy legyen elegendő munkaerő a gyümölcsösökben, a csomagolóüzemekben és az ellátási lánc további állomásain.

A friss árut előállító vállalkozások Európa-szerte olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyek a legmagasabb szintű védelmet garantálják az ellátási láncban dolgozók számára. Azok, akiknek a jelenléte nem feltétlenül szükséges, otthonról dolgozhatnak, a termeléshez nélkülözhetetlen dolgozók pedig egymástól nagyobb távolságot tartanak. A csomagolóüzemekben és a nagybani piacokon a legmagasabb szintű higiéniai elővigyázatossági intézkedéseket vezették be, a teherautó-sofőröket pedig elkülönítik, izolálják annak érdekében, nehogy munkaerőhiány lépjen fel ezekben a kulcsfontosságú munkakörökben. A kiskereskedelmi árusító egységekben, boltokban a legfontosabb cél az eladószemélyzet és a vásárlók biztonságának garantálása. Elővigyázatossági intézkedések kerültek bevezetésre annak érdekében, hogy a legmagasabb szinten biztosítsuk az árufeltöltő személyzet biztonságát, mivel szeretnénk kielégíteni a jelentősen megemelkedett keresletet, és a vásárlók biztonságos, kiváló minőségű, friss termékeket szeretnének beszerezni.

A koronavírus járvány alatt a friss zöldségeket és gyümölcsöket biztosító ellátási lánc működtetői a legmagasabb szintű élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. És bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy a járvány élelmiszerekkel is terjedhet, az ágazat képviselői és dolgozói felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy kövessék a WHO által kibocsátott ajánlásokat, melyek az élelmiszerek kezelése és előkészítése során követendő jó higiéniai gyakorlatokat tartalmazzák. Ezek közé tartozik a megfelelő kézmosás, külön vágódeszkák és kések használata a nyers húsok és a főtt ételek esetében, valamint a főzött és nyers ételek közötti lehetséges átfertőződés elkerülése. Az ágazat ezen erőfeszítései lehetővé teszik, hogy a járvány során fogyasztóink továbbra is egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet követhessenek.