Olaszország

Az áfonya megúszta a március végi fagyokat

Olasz termelői jelentések szerint a március végi – április eleji fagyok áfonyában nem okoztak számottevő károkat. Azonban április 2-án éjjel Emilia Romagna tartományban több helyen is mínusz 6°C alá süllyedt a hőmérő higanyszála, és bár a fagyvédelmi berendezések teljes kapacitással működtek, ennek ellenére Ravenna környékéről több helyről is 100%-os fagykárról számoltak be kajsziban, őszibarackban és kiviben. A március 24-i fagyok időpontjában is sok gyümölcsös igen előrehaladott fenológiai fázisban volt. Ferrara környékén komoly károkat szenvedtek a korai körtefajták, a Santa Maria, a Carmen és a Vilmos, míg az Abate esetében kisebb károkról számoltak be. Almánál a Fuji szenvedte meg legjobban a fagyokat, egyes helyeken 50%-os terméskiesést becsülnek, ám a Gala és Pink Lady fajtáknál is jelentős a kár.

Spanyolország

Hitelekkel segíti beszállítóit a legnagyobb spanyol élelmiszerlánc

A legnagyobb spanyol élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, a Mercadona megállapodást kötött több bankkal (Caixabank, BBVA, Santander, Bankia), és rövid- valamint középtávon egy összesen 2,1 milliárd eurós kedvező kamatozású hitelcsomaggal nyújtanak likviditási segélyt beszállítóiknak. A csomag keretében az összesen 1630 üzlettel rendelkező lánc átvállalja a kamatkötelezettségek egy részét, illetve a szokásos 40 napos kiszállítást követő fizetési határidő helyett előre fizetést alkalmaz majd a járványhelyzet időtartama alatt.

Franciaország

A hétfői bezárás ellenére is működik a párizsi nagybani piac

A csak hétfőre vonatkozó kiállítási tilalom ellenére is jó forgalmat bonyolított a Rungis, Párizs legnagyobb nagybani piaca. A hétfőre és a húsvét hétfőre vonatkozótilalom értelmében a kereskedők nem állíthatják ki portékáikat, ám a kiszállítások a hátsó kijáratokon keresztül zavartalanul folynak tovább (ugyanez a helyzet Brüsszelben, a helyi nagybani piacon is). Érdekesség, hogy a hétfői bezárást úgy rendelték el, hogy felmérést készítettek az árusok között, akik jó ötletnek tartották az egy napos szünetet, tehát nem kormányzati szintről vagy a piac vezetőségétől származó „erőből hozott” döntésről volt szól.

Lengyelország

50%-os fagykár szamócában

Lengyel termelők jelentései szerint 50%-kal eshetnek vissza a szamóca hozamai a március végi fagykárok miatt.

A lengyel gyümölcstermesztők 13 pontos válságkezelő tervet nyújtottak be a kormánynak

Látva az olasz, spanyol és francia gyümölcstermesztők keserű tapasztalatait, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége a következő 13 pontos javaslattervezetet nyújtotta be Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek:

1. Legalább egy éves hiteltörlesztési moratórium bevezetése és ugyanerre az időszakra a kamatterhek felfüggesztése.

2. A 2019-ben bekövetkezett természeti káresemények kárenyhítéseinek gyorsított kifizetése.

3. A 2019-es területalapú támogatások gyorsított kifizetése (a bonyolult igénylési rendszer miatt számos esetben az idei évre halasztották a kifizetéseket).

4. A mezőgazdasági célú dízelolaj-felhasználási adókedvezmény mértékének növelése.

5. A Bank Gospodarstwa Krajowego nyújtson kedvezményes hiteleket a legrosszabb helyzetben lévő farmoknak egy éves törlesztési moratóriummal és egy éves kamatmentes periódussal.

6. A mezőgazdasági tevékenységen kívül más megélhetési forrással nem rendelkező háztartások számára a kormány folyósítson juttatásokat.

7. Nyugdíjbiztosítási járulék fizetésének felfüggesztése a járványhelyzet idejére a mezőgazdaságban dolgozóknak, mindezt úgy, hogy az ebből eredő nyugdíjcsökkenés a munkavállalókat ne sújthassa.

8. A munkaképtelenség magasabb szintjének megállapítása, és magasabb segélyre jogosultság, valamint kötelező a mezőgazdasági dolgozók számára, akárcsak más ágazatokban.

9. Munkahely-teremtési támogatás a gazdaságok részére, hogy munkát tudjanak adni azoknak, akiknek a munkája a járvány miatt felfüggesztésre került, vagy munkahelye megszűnt.

10. Ingatlanadó felfüggesztése a járvány idejére, és az önkormányzatok központi költségvetési keretből történő kártalanítása.

11. A mezőgazdasági üzemek által felhasznált elektromos áram árának befagyasztása a hűtőberendezések, válogatógépek, öntözőszivattyúk és egyéb eszközök működtetésének támogatása céljából.

12. Vízkivételi díj eltörlése öntözéshez, valamint fagyvédelemhez felhasznált vízmennyiségek esetén.

13. Az agrárbiztosítási keret központi költségvetési forrásból történő kiegészítése, a fagykár-biztosítási időszak április 25-ről április 1-re történő módosítása.

Emelkedésnek indult a lengyel almalésűrítmény (AJC) ára

Mivel a koronavírus-járvány kitörését követően számos kínai üzem felfüggesztette termelését, ráadásul a kínai kikötőkben is akadozott a forgalom, késtek az Egyesült Államokba irányuló kínai AJC szállítások. Bár Wuhant csak január 23-án zárták le a hatóságok, az amerikai export a kínai újév miatt már az év első hónapjában csökkenésnek indult (a decemberi 82 ezer tonnát követően januárban a felére, 41 ezer tonnára csökkent a teljes export volumene). Az USA mellett Oroszország, Japán és Kanada voltak még jelentős partnerek. A legnagyobb kínai feldolgozó, a Haisheng a 2018-as fagykáros év után 2019-ben is veszteséggel zárt, ami nem kis részben köszönhető az Amerikában kivetett importvámoknak is.

A szállítási idő a koronavírus-járvány miatt három hétre nőtt, ezért sok amerikai felvásárló döntött úgy, hogy átállnak lengyel alapanyag beszerzésére, ami a 2-2,5% savtartalmú koncentrátum árát az IHS Markit adatai szerint a március eleji 1,1-ről 1,3 euró/kg-ra (EXW) emelte. A feldolgozás Lengyelországban folyamatos, vagy csak apróbb döccenőket szenvedett, viszont érdekes módon a léalma ára 11 EURcent/kg-ra esett vissza. Elemzők szerint viszont mind a nyersanyag, mind a késztermékek árának emelkedése várható, mivel a folyamatosan jelentkező ellátási nehézségek miatt számos szupermarket ráállt kínálatának racionalizálására: azaz gyümölcslé-választékukat alma- és narancslére szűkítik le.

Egyesült Királyság

Már több mint 26 ezren jelentkeztek a betakarítási munkákra

Három munkaerő-közvetítő cég, a Fruitful jobs, a HOPs és a Concordia közös kampányt indított annak érdekében, hogy mezőgazdasági munkákhoz közvetítsen embereket. Eddigi tapasztalataik szerint igen rövid idő alatt több mint 26 ezren jelentkeztek, a cégek állítólag alig bírták a jelentkezők rohamát, és olyan is volt, hogy a meghirdetett állások beteltek, és el kellett utasítaniuk néhány jelentkezőt.

Ukrajna

80%-os fagykár csonthéjasokban, 50% bogyósokban

Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan Ukrajnában is komoly károkat okoztak az április eleji fagyok: az északi régiókban mínusz 12°C-ot, a déli országrészben mínusz 6-7°C-ra süllyedt az éjszakai hőmérséklet. Katyerina Zvereva, az Ukrán Kertészeti Szövetség szakértője szerint csonthéjasokban 80%, bogyósokban 50% körüli lehet a terméskiesés. Súlyosbította a fagyok hatását, hogy az enyhe tél és viszonylag meleg tavasz miatt a csonthéjasok virágzása hetekkel korábbra tolódott, és mivel az ukrán gazdaságok szinte egyáltalán nem rendelkeznek fagyvédelmi berendezésekkel, védekezni sem tudtak az éjszakai fagyok ellen. Zvereva szerint gondok lehetnek a beporzással is, mivel a szokatlanul hideg időben a méhek sem repültek. A bogyósok éppen virágzás előtt álltak, amikor az első március végi fagyok megérkeztek, ráadásul pár nap melegebb időt követően ismét fagyos éjszakék következtek.

Moldávia

80%-os fagykár kajsziban, 40% cseresznyében

A március végi mínusz 6°C és mínusz 10°C közötti éjszakai fagyok miatt a kajszitermés 80%-os, a cseresznyetermés 40%-os kiesésével kell számolni az idei évben.

Szerbia

Megnőtt a kereslet a fagyasztott málnára

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet a feldolgozott élelmiszeripari termékek iránt, ami jelentős keresletnövekedést okozott a szerb fagyasztott málna piacán, és ennek megfelelően a termék ára is emelkedésnek indult. Szerbia a világ legnagyobb fagyasztottmálna-exportőre, 2019-ben 113,7 ezer tonnát exportáltak (a második helyezett Lengyelország 46,8 ezer, a harmadik Chile 23,7 ezer tonnával). A megrendelések száma az elmúlt hetekben rohamosan nőtt, különösen az Egyesült Királyságba.

Oroszország

Hatósági nyomozás indul a citrom, a fokhagyma és gyömbér árának emelkedése miatt

Más országokhoz hasonlóan az oroszok is elkezdték az immunerősítőnek vélt termékek felvásárlását, ami azonnal hihetetlen áremelkedést okozott: a citrom nagykereskedelmi ára február végén még átlagosan 75 RUB/kg (330 Ft/kg) körül alakult, most azonban már elérte az 500 RUB/kg (2200 Ft/kg) küszöböt, míg a gyömbér február végi 500 RUB/kg-os nagyker ára megnégyszereződött, jelenleg már eléri a 2000 RUB/kg (8800 Ft/kg) árat. Oroszország a citromot importból szerzi be, legjelentősebb beszállítója Törökország, Argentína és Dél-Afrika, míg a gyömbér szinte teljes mennyisége Kínából származik. A fokhagyma ára is jelentősen emelkedett, mivel elterjedt az a pletyka, hogy védelmet jelent a koronavírussal szemben. Az Orosz Versenyhivatal utasította az Ügyészséget, hogy vizsgálja ki, valóban jogosak-e ezek a drámai mértékű áremelések.

Európában megkezdődött a fokhagyma betakarítása Spanyolországban, és egy hónap múlva indulnának a munkálatok Franciaországban is. Ágazati források szerint minden a munkaerő rendelkezésre állásán fog múlni (melynek nagy része Kelet-Európából és Marokkóból érkezik), mivel Európában is óriási az igény a fokhagymára. Gyakorlatilag nincs európai átmenő készlet (Spanyolországban máris hiány van), az egyik legjelentősebb importőr, Argentína viszonylag kis termést takarított be, az egyiptomi termés jelentős része pedig már le van kötve ausztrál, tajvani, brazíliai és pakisztáni szállításra.

Törökország

Exportkorlátozást vezettek be a citromra

Nem csak Oroszországban, hanem egész Európában megélénkült a citrom iránti kereslet, és az árak is jelentősen emelkedtek. Törökországban a belső kereslet is megélénkült, ezért a török kormány exportkorlátozást vezetett be a citromra. A korlátozást április 7-én vezették be, és előreláthatólag augusztus végéig marad érvényben. A török citromexport fő célországai 2018-ban Oroszország és Irak (140-140 ezer tonna), Ukrajna (53 ezer tonna), Szaúd-Arábia (38 ezer tonna) és Románia (27 ezer tonna) voltak, a kivitel volumene 15%-kal nőtt 2017-hez képest.

(forrás:IEG Vu Agribussiness Intelligence, SadyOgrody, FreshPlaza)

Gyűjtötte és fordította: Kocsis Márton