A mindennapos gyökérkárosításokra keresi a hatékony megoldást?

Olvasson környezetkímélő megoldásainkról!

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELMI MEGOLDÁSOK

Talajlakó károsítók ellen entomopatogén fonálférgekkel

A talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A leggyakrabban előforduló kártevők lárva vagy pajor alakban, a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti illetve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

A talajlakó kártevők elleni harcban lehet segítségünkre az entomopatogén fonálférgek alkalmazása.

A talajba kijuttatva az aktívan mozgó fonálférgek a kártevő rovarok testnyílásain keresztül jutnak be annak testébe.  A fonálférgek életfeltétele a talaj megfelelő nedvessége, amiben mozogni, vándorolni képesek, illetve megtalálják a gazdaszervezetet. Ott a velük szimbiózisban élő baktériumok kiszabadulnak az élősködő fonálféreg bélcsatornájából és felszaporodva a kártevő pusztulását okozzák. A fonálférgek szintén felszaporodnak az elpusztult rovarban és elhagyva azt, megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ezzel a célkártevőket gyorsan elpusztítják.

Bővebben:  https://biocontmagyarorszag.hu/2021/07/16/talajlako-kartevok/

 A legjellemzőbb károsítók

Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa): a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával, illetve elrágásával súlyos gondokat okoz.

Lótücsök

Mocskospajor  a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvája: a növények szártövi részét rágva károsít a talajszinten, illetve 1-2 cm-rel felette, melynek következtében a növény elpusztulhat.

Mocskospajor

Cserebogárpajorok: a cserebogár fajok lárvái. Közös jellemzőjük, hogy több éves fejlődésmenetűek, így a lárvák éveken keresztül károsíthatják a növények gyökerét, föld alatti részeit

Barázdáshátú vincellérbogár

Barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhyncus sulcatus): a cserepekben termesztett lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet növekedéséhez rendelkezésre álló tér nagysága korlátozott.  Az imágó főként éjszaka aktív, a leveleket jellegzetes módon, karéjosan rágja. A lárva a gyökerek és a gyökérnyak rágásával károsít.

Védekezési lehetőségek

Ezen kártevők ellen talajba bedolgozható, beöntözhető készítményekkel lehet védekezni.

Hazánkban a Biocont Magyarország Kft. által forgalmazott Nemastar és a Nematop  készítmények talajbolygatás nélkül is alkalmazhatóak.

NemastarSteinernema carpocapsae fonálférget tartalmaz, amelyet a lótücsök, mocskospajorok és a lószúnyog lárvái ellen használhatók fel.

Bővebben: https://biocontmagyarorszag.hu/termek/nemastar-fonalfereg/

NematopHeterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmaz, amely a barázdáshátú vincellérbogár elleni védekezés eszköze.

Bővebben: https://biocontmagyarorszag.hu/termek/nematop-fonalfereg/

A gazdaszervezetből frissen kiszabaduló fonálférgek

A termékek a hosszan tartó, akár egy teljes szezonra szóló hatásukat fokozatosan fejtik ki. A legmagasabb hatékonyság eléréséhez 6-8 hét is szükséges, melyhez rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk a megfelelő talajnedvességet.

Nematódák mikroszkópos képe

Felhasználási lehetőségek

Kijuttatása két intervallumban javasolt: tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 10 – 12 Celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 Celsius fokot. Ez hozzátevőlegesen a március közepétől június elejéig ideális, ha hűvösebb az időjárás, akkor akár tovább is kijuttatható. Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a fent említett értéket, de még nem csökkent 12 Celsius fok alá. Az őszi időszakban szeptember – október, enyhébb időjárás esetén november első felében még alkalmazhatóak a fonálféreg készítmények.

Nematoppal kezelt (narancs) és kezeletlen (fehér) vincellérbogár lárvák

Hogyan használjuk a hasznos fonálférgeket növényvédelemre?

Hasznos tudnivalók

Mindkét termék hűtve tárolandó, a kijuttatást ajánlott az esti órákban, vagy felhős időben elvégezni. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni. A kezelést követően 3 héten keresztül öntözzünk-tartsuk nedvesen a talajt!

Mindkét termék hűtve tárolandó, a kijuttatást ajánlott az esti órákban, vagy felhős időben elvégezni. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni. A kezelést követően 3 héten keresztül öntözzünk, tartsuk nedvesen a talajt! A fonálférgek kijuttathatók öntözőrendszeren keresztül, locsolócsőre szerelhető Nemasprayer-rel, kézi permetezővel, illetve locsolókannával is. Fontos, hogy a szűrőket távolítsuk el és permetező használatakor maximum 4 bar nyomás mellett, 1 mm-es szórófejjel dolgozzunk, különben fennakadhatnak a fonálférgek. A permetlevet elkészítés után azonnal ki kell permetezni folyamatos keverést biztosítva, hogy a fonálférgek számára kellő mennyiségű oxigén álljon rendelkezésre. A készítmények UV érzékenyek, ezért célszerű az esti órákban végezni a kijuttatást. A rovarpatogén fonálféreg a talajban használt rovarölő szerek némelyikére érzékeny lehet ezért azok használata esetén legalább várjuk 2 hetet a fonálférgek kijuttatásával.

Elérhető kiszerelések

50 millió egyed/csomag, ami 100 m2 kezelésére elegendő

500 millió egyed/csomag, ami 1000 m2 kezelésére elegendő

A termékek elérhetőségével kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégát:

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/