Az UNIVER PRODUCT Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyén találkoztak a cég legfontosabb paprikatermesztő partnerei november 17-én.

Egy küzdelmes és kockázatoktól terhes, de mindezek ellenére mégiscsak sikeresnek mondható szabadföldi paprika termesztési év befejezését követően az UNIVER PRODUCT Zrt. Kecskemét – Hetényegyházai telephelyére meghívta azokat a pritamin-, kápia-, édes- és erős fűszerpaprika termelőit, akik szállítási volumenüket tekintve a legnagyobb mértékben járultak hozzá az idén is eredményes felvásárlási szezon zárásához.

Ágoston Béla nyersanyag beszerzési igazgató köszöntőjében kifejezte azt a hálát és elismerést, amit a termelők az idei helytállásukkal váltottak ki a feldolgozó döntéshozó szakembereiben.

A folytatásban Nagy Endre az UNIVER PRODUCT Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató helyettese előadásában a résztvevők számára ismertette a fűszerpaprika világtermelésének az aktuális adatait és lehetőségeit, vázolta azokat a globális piaci folyamatokat, amelyeket a klímaváltozás és az elmúlt évek nem várt eseményei generálnak.

A szcenárió végső következtetéseként elhangzott az előadó részéről az, hogy a fűszerpaprika termesztés Magyarországon a jövőben nemcsak megőrzi komparatív előnyeit, hanem a globális folyamatokat figyelembe véve, azok erősödésével is számolhat a hazai ágazat minden szereplője. Ezzel együtt Nagy Endre prognózisa szerint, az elkövetkező években az arányok erőteljes elmozdulása várható idehaza, a csípős fűszerpaprika termesztésének az irányába.

Gábor Tamás nyersanyag beszerzője prezentációjában az idei paprika alapú nyersanyagok felvásárlásának az adatait illesztette be az elmúlt négy esztendő statisztikáinak a trendjei közé.

Dunai László az UNIVER-AGRO Kft. ügyvezetője a hallgatóság számára bemutatta az Univer Kísérleti gazdaság tevékenységeinek azt a részét, amellyel az üzem az anyavállalat paprika termeltetésének a további erősödését és korszerűsítését szolgálja.

Tímár Zoltán az UNIVER PRODUCT Zrt. paprika nemesítési vezetője a résztvevőknek beszámolt a fűszerpaprika gépi betakarítása területén elért eddigi eredményekről és azokról a kérdésekről és feladatokról, amelyek a gépi betakarítás hatékonyságára és a nyersanyag minőségére vonatkozó célok eléréséig még megoldásra várnak.

A rendezvény zárásaként a paprika termelők csoportja megtekintette az UNIVER PRODUCT Zrt.  Hetényegyházai feldolgozóüzemének azokat a korszerű gépsorait, amelyek a tervezett piaci terjeszkedés megvalósulása esetén felmerülő kapacitásbővülést is képesek lesznek majd kiszolgálni.

(A cikk anyagáért köszönet Nagy Endrének.)

Kapcsolódó cikkek:

Elérhetők a Magyar Paprika Napján elhangzott előadások

Coragen 20 SC: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban

Benevia: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban