Összefoglaló

„A magyar meggytermesztés piaci lehetőségei – kilátások, kihívások” konferenciáról

Újfehértó, 2018. március 28.

A meggy a hazai gyümölcstermesztés talán leginkább problematikus ágazata: gyakori jelenségnek tekinthetők a piaci anomáliák, a kereslet és kínálat egyensúlyának zavarai, az értékesítési árak hektikus és kiszámíthatatlan változása, valamint a piac időnkénti összeomlása. Az ágazat szervezettsége nagyon alacsony szinten áll, és az utóbbi három év piaci történései miatt a szervezettség tovább csökkent, a piaci szereplők (termelők, TÉSZ-ek, feldolgozók) közötti „szakadék” a bizalom és együttműködés tekintetében tovább mélyült. Amennyiben ez az állapot továbbra is fennáll, a következő években a magyar meggy folyamatos európai piaci térvesztésével kell számolnunk. Ezen előzmények és indítóokok miatt került sor – termelők, kereskedők, TÉSZ-ek és feldolgozók részvételével, a FruitVeB és az ÉKASZ szervezésében, illetve az Agrármarketing Centrum támogatásával a NAIK Újfehértó Állomásán – „A magyar meggy piaci lehetőségei – kilátások, kihívások” c. szakmai konferencia megrendezésére.

A rendezvényen Dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ elnöke tartott köszöntőt és megnyitó előadást, majd vitaindító előadásában Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB és az ÉKASZ alelnöke vázolta a hazai és európai meggypiac felépítését. A piaci helyzetet és kilátásokat ezt követően termékenként értékeltük. Szórádi Sándor, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezető igazgatója a konzervipar szemszögéből ismertette a rövid és hosszú távú kilátásokat. Ugyanezt a hűtőipar megközelítéséből Sebesta Péter, a Magyar Hűtő és Konzervipari Szövetség elnöke tette meg. Az előadások sorát a frisspiaci meggy helyzetértékelése és jövőképének felvázolása zárta, melyet Pusztai Józseftől, a Medifruct Kft. ügyvezető igazgatójától hallhattunk. Rövid szünet után interaktív, moderált vita következett, melynek során a résztvevők igen aktívan nyilvánítottak véleményt. A tanácskozás főbb tapasztalatai az alábbiak szerint összegezhetők:

  • Magyarország meggytermése az évek többségében 60-80 ezer tonna, ami minimális importtal egészül ki. A hazai termésből 35-50 ezer tonna a hazai, 10-15 ezer tonna a külföldi (döntően német) feldolgozóiparban hasznosul, és jelentős mennyiségű, évente változóan 5-10 ezer tonna termék kerül frisspiacra. Meggybefőtt gyártása céljából a belföldi konzervipar átlagosan 35 ezer tonna meggyet vásárol, melyből 60-70 millió üveg befőttet gyárt éves szinten. A belföldi hűtőipar átlagosan 5-8 ezer tonna meggyet vásárol fel, melyből 4-6 ezer tonna fagyasztott meggyet készít. A sűrítmény-, lé- és szárítmányipar hasznosít mintegy 2-3 ezer tonnát.
  • Az európai meggybefőtt piacon meghatározó a szerepünk 70% körüli piaci részesedéssel, de korlátot jelent, hogy egyetlen meghatározó vevőnk Németország. Úgy tűnik, hogy rövid és közép távon a meglévő piacok bővülésére, vagy jelentős új piacok megjelenésére nem számíthatunk, így a meggybefőtt-előállításunk a jelenlegi korlátok közé szorulni látszik, érdemi kitörési lehetőségek nélkül.
  • A fagyasztott meggyben sokkal tágabbak a piaci bővülés lehetőségei, mivel a szerb és lengyel versenytársak mögött az európai fagyasztottmeggy-termelés mindössze 2-4%-át adjuk, de 150-170 Ft/kg árat nem meghaladó alapanyag-árra lenne szükség ahhoz, hogy a hűtőiparunk nagy tömegben versenyezni tudjon a versenytársakkal.
  • A frisspiaci meggyben számottevő piaci bővülés keretei szintén nem látszanak, és a pozícióját a jövőben tovább rontja a munkaerő hiánya, illetve jelentős drágulása.

Mindezek mellett a fejlődés legfontosabb kulcsának ítélték meg a termelők a meggytermesztés és a meggy-feldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, hatékonyságának jelentős fokozását, valamint – a csak nyomokban létező – összefogás, szervezettség emelését.

Az idei évet érintő akkut problémaként elhangzott az orosházi üveggyár leállása miatti esetleges befőttesüveg-hiány. A feldolgozók egy része már felkészült erre az átmeneti problémára, mások pedig még az idény kezdete előtt komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a meggyszezon elejére megoldódjon ez a kérdés és a göngyöleg hiánya ne akadályozza a gyártást.

FruitVeB és ÉKASZ Csapata