Az őszi rendkívüli aszály után a tavasz sem hozott több csapadékot, ezért a talaj vízhiányos állapota kedvezőtlenül hat a mezőgazdasági termelésre. Ebben az évben a gazdálkodók március-áprilisban nem árvízzel és belvízzel küzdenek, hanem vízhiánnyal, ezért akik tudták, üzembe helyezték öntözőberendezéseiket.

A mezőgazdasági vízhasználók költségterheinek enyhítése érdekében, a hidrometeorológiai viszonyokra hivatkozva, a belügyminiszter az Agrárminisztérium kérésére 2019. április 1-jével kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot.

Ezzel egyidejűleg a tél végi, kora tavaszi, kevés csapadékot hozó időszak miatt az öntözési idény is hosszabbá válik, amely így március 1-től október 31-ig tart.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint télen a csapadékmennyiség lényegesen elmaradt a szokásostól: a tavalyi év végén átlagban közel 30 százalékkal volt kevesebb, az idei év elején pedig az átlagos csapadéknak csupán a 40 százaléka hullott le. A mélyebb talajrétegek nedvessége nem éri el a szükséges szintet, a talajok felső rétegei egyre jobban kiszáradnak, pedig az őszi vetéseknek – a vegetációs időszak, a tápanyag-utánpótlást biztosító munkálatok idején – óriási szükségük lenne a csapadékra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszálymonitoring-rendszerének jelentései alapján a hidrometeorológiai helyzet az ország nagy részén vízhiányt eredményezett. Elsősorban az enyhe, illetve közepes aszály jellemző, a mezőgazdasági területek kisebb hányada aszálymentes, elszórtan azonban erősen aszályos területek is vannak.

Az előrejelzések szerint a további száraz idő a vízhiány fokozódását eredményezheti. Eddig hét vízügyi igazgatóság területén volt szükség a vízhiány kezelésére és megelőzésére szolgáló intézkedésekre, amelyek vízszolgáltatási idény előtt jelentkező vízigények kielégítésére irányultak.

A vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a vízgazdálkodásért felelős miniszter – a Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés szerint – a tartósan vízhiányos időszak kezdetét 2019. április 1-től hirdette ki.

A termelők számára ez azt jelenti, hogy nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A meghosszabbított mezőgazdasági vízhasznosítási idényben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez, azaz az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, így a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük.

– ezt Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese jelentette be a múlt heti sajtótájékoztatóján.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.