A hosszan tartó szárazság a JRC szerint az Európai Unió területének 47%-át érinti.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC, Joint Research Centre) szerint az uniós tagállamok fele szenved az aszálytól. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) legfrissebb adatai szerint a Központ által használt háromfokozatú skálán az Európai Unió területének 47%-a van a második, Figyelmeztetés (Warning) szinten, 15%-a pedig a legmagasabb, Riasztás (Alert) fokozatban. A legmagasabb, Alert fokozat azt jelenti, hogy a kombinált aszály indikátor (CDI, Combined Drought Indicator) szerint igen alacsony a talajnedvesség, és komoly stressz érte a növényzetet.

Az Alert fokozat elsősorban Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Románia, Magyarország területét, valamint Szerbia északi részét, Moldovát, Ukrajnát, Írországot és az Egyesült Királyságot érintette. Az utóbbi csapadékos időszaknak köszönhetően javult a helyzet Csehország déli részén, Észak-Ausztriában, valamint Franciaország középső részének egyes régióiban. A legrosszabb a helyzet azokon a területeken, ahol az aszály már 2022. tavaszán is jelen volt: Észak-Olaszország, Délkelet-Franciaország, valamint Délkelet-Magyarország és Románia egyes területei.

Franciaországban történelmi mértékű aszály tombol, egyszerűen nincs víz, 93 régióban vízkorlátozási intézkedéseket léptettek érvénybe. Július hónapban az országban átlagosan 9,7 mm csapadék esett, ez a legszárazabb hónap 1961 márciusa óta a Meteo-France adatai szerint. Egyes területeken már a gyümölcsösökben is öntözési tilalmat rendeltek el, a héten ennek feloldását kérte a Gyümölcstermesztők Egyesülete a kormánytól.

A cikkhez szemlézett írások:

15% от растенията и културите в ЕС са в критично състояние заради суша

Francuscy sadownicy załamani suszą. Nie mogą nawadniać sadów

GDO Analytical Report – Drought in Europe, August 2022

France drought: Parched towns left short of drinking water

Kapcsolódó cikkek:

Aszály: elérhetők a Nemzeti Víztudományi Program előadásai

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, 2022, letölthető előadások

Agrárminisztérium: aszály miatti vis maior bejelentési lehetőségek

Aszály vészhelyzeti operatív törzs alakul

Olaszország: 6 milliárd eurós kárt okozott az agráriumnak az aszály

Hollandia: egyre nagyobb gondokat okoz az aszály