A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége szerint idén a feldolgozóipar kezében a kulcs az ágazat nyereségességéhez.

Mirosław Maliszewski, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke nyilatkozott a Sady Ogrody napilapnak az igen jó, csaknem 4,5 millió tonnás termést hozó almaszezon várható fejleményeiről. Az alábbiakban az interjú magyar fordítását közöljük.

Eddig nem mutat túl jó képet az idei almaszezon…

Legnagyobb problémánk továbbra is az, hogy nincsenek megfelelő exportpiacaink az étkezési alma értékesítésére. A nagyságrendek érzékeltetésére sorolok gyorsan néhány számot. Lengyelország éves almafogyasztása 500-600 ezer tonna, és idén durván 4-4,5 millió tonna körüli termést várunk. Ha csak 4 millió tonna lesz, és ebből 2 millió tonnát feldolgozunk, akkor az előző évek adataiból kiindulva még mindig marad legalább 2 millió tonna étkezési almánk, amiből 1,4-1,5 millió tonnát külföldön kellene értékesítenünk. Az orosz, belarusz, egyiptomi és egyéb fő importőreink hiányában ez lehetetlen. Optimista forgatókönyv esetén, azaz, ha valamilyen csoda folytán találnák is más országokban piacokat, 400-500 ezer tonnánál többet akkor sem lennénk képesek eladni, tehát még mindig körülbelül 1 millió tonna étkezési almát kellene a hazai piacnak levezetnie. Hogy ez mit jelent? Nem hiszem, hogy a következményeket bárkinek is el kellene magyaráznom…

Rövid távon tehát nem lehetnek túl bizakodóak a gazdák…

A remény elvesztése a lehető legrosszabb, ami történhet. Bár a lengyel étkezési alma piacának kilátásai elég borúsak, ne felejtsük el, hogy a hazai almalére óriási a globális kereslet, és ebben a vonatkozásban a pattanásig feszült nemzetközi politikai helyzet a kezünkre játszik. Az USA és Kína között éleződő gazdasági konfliktus nemhogy tompulna, sőt, egyre inkább fokozódik. Az Egyesült Államok és számos további ország is súlyos vámtételekkel terhelte meg a kínai almalésűrítményt, így ezeken a piacokon előnybe kerülhetünk. Ez nagyon fontos és jó hír, amihez még hozzávehetjük az egyre emelkedő szállítási költségeket Kína és az USA, valamint Európa viszonylatában. Most lényegesen olcsóbb Lengyelországból Amerikába szállítani egy konténer sűrítményt, mint Ázsiából. További kedvező elem, hogy az euróhoz és a dollárhoz képest a zloty árfolyama is nagyon kedvez a lengyel exportőröknek. Ez ugyan mind jó hír, de egyelőre csak elmélet, amit majd a gyakorlati megvalósításban kell igazolni.

Hogyan néz majd ki a szezon a termelők szempontjából?

Bölcs és racionális viselkedéssel elkerülhetjük az almapiacon fenyegető tragikus viszonyokat. Lépéseinkről nagyrészt közösen, együtt kel döntéseket hoznunk. Ha már az idény kezdetén bepánikolunk, és alávetjük magunkat a nagy feldolgozók diktátumainak és árcsökkentő politikájának, akkor veszíteni fogunk. Ha viszont ügyesen időzítjük a beszállításokat, és a feldolgozás mesterséges visszafogása és a zuhanó árak időszakában visszafogjuk a kínálatot, megvédhetjük magunkat. Ha viszont hosszú sorokban állva a feldolgozók kapujában fogunk harcolni és egymást marjuk a jobb helyekért, a katasztrófa egészen biztosan bekövetkezik. Nagyon kritikus időszakokban azt sem szabad kizárnunk, hogy tiltakozzunk vagy megmozdulásokat szervezzünk az üzemek vagy felvásárlópontok környékén. Ezen felül lobbizni fogunk az agrártárcánál és az Európai Bizottságnál is piackivonási intézkedések bevezetéséért. Ez egy szükséges és több korábbi szezonban is bizonyítottan bevált módszer a felesleg levezetésére. Az idei szezonban meg kell érteni, és nem szabad elfelejteni azt, hogy ágazatunk nyereségessége – minden korábbinál inkább – a feldolgozóipari piacok helyzetétől függ majd, amire mi is befolyással lehetünk.

A cikkhez szemlézett írások:

Sytuacja na rynku jabłek w tym sezonie zależeć będzie od przetwórstwa?

Kapcsolódó cikkek:

Prognosfruit: 12,17 millió tonnás uniós almatermést jósol a WAPA

Már nem az Idared a lengyel almaültetvények királya

Kínai almatermés-kiesés: reményteljes lengyel várakozások

Lengyelország: 3,2 millió tonna alma megy idén a feldolgozókba

Lengyelország: török álruhában érkezik a kínai almasűrítmény?

Lengyelország: 4,2 milliós almatermést prognosztizál a Statisztikai Hivatal