A Budapesti Nagybani Piacon a 8. héten a hazai termesztésű tölteni való paprikát kilogrammonként 850 (30–70 mm-es méret) és 1100 (70 mm felett) forint leggyakoribb áron kínálták, ami 13-17 százalékkal haladta meg a 2018 8. hetében jellemző árukat.

A belföldi kígyóuborka 700 forint/kilogramm – az egy évvel korábbinál 50 forinttal alacsonyabb – termelői áron szerepelt a felhozatalban, míg a Spanyolországból származó kígyóuborka kilogrammonként 578 forintért.

Egyes hüvelyes zöldségféléket átlagosan 6-13 százalékkal alacsonyabb áron kínáltak a megfigyelt héten, mint egy évvel korábban: a hazai száraz fehérbab 620, a száraz tarkabab 660, a Kanadából importált lencse pedig 420 forint/kilogramm volt, míg a belpiaci szárazborsó ára tartósan 220 forint/kilogramm maradt.

A belföldi zöldhagyma csomóját a 2018. 8. hetivel azonos, 140 forint/csomó, a sarjadékhagymát annál 4 százalékkal magasabb, 125 forint/csomó áron értékesítették. A fokhagyma megfigyelt heti 1100 forint/kilogramm ára 10 százalékkal múlta felül az egy évvel azelőttit.

A belpiaci almafajták ára jelentősen alatta maradt az előző év azonos hetinek: a Jonagold és a Jonagored 170 (–27 százalék), az Idared 160 (–30 százalék), a Golden 198 (–18 százalék) áron szerepelt a kínálatban. A vizsgált héten Lengyelországból származó almát is értékesítettek, az egy évvel ezelőttihez képest 28 százalékkal alacsonyabb, 146 forint/kilogramm áron. A hazai termesztésű tisztított dió a 8. héten az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb, 2600 forint/kilogramm leggyakoribb termelői áron került a felhozatalba.

Az importból származó fehér csemegeszőlő ára 12- 13 százalékkal, a pirosé mintegy 10 százalékkal volt alacsonyabb a megfigyelt héten, mint 2018 8. hetében: a Dél-afrikai Köztársaságból importált fehér csemegeszőlő 1080, a piros 912, a Spanyolországból származó fehér csemegeszőlő pedig 880 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban.

Forrás: Agrárpiaci Jelentések, Zöldség, Gyümölcs és Bor, XXIII. évfolyam, 4. szám, 2019 http://repo.aki.gov.hu/3334/1/Zoldseg-gyumolcs-bor%202019.%204.%20szam%20web.pdf