Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2018. év statisztikai adatait lezárta, így azok hivatalosnak tekinthetők. Az adatok alapján a világ frisspiaci zöldség- és gyümölcstermelésének értéke 2018-ban meghaladta a 369 milliárd eurót (369, 515 milliárd EUR).

A fajokra lebontott listát a csemegeszőlő vezeti 44, 39 milliárd euróval, a paradicsom a második helyen végzett 40,08 milliárd eurós értékével. A banán a harmadik, a 2018-ban megtermelt mennyiség közel 30 milliárd eurót ért. A mangó, mangosztán és a guava egy csoportba sorolva állnak a negyedik helyen, 24,23 milliárd euróval.

Az alma közel 21 milliárd eurós értékével az ötödik a rangsorban, a hagyma és salotta együttesen valamivel több, mint 18 milliárd eurót értek, narancsot 16,2 milliárd euró értékben állítottak elő, paprikát 14,8 milliárd, szamócát pedig 9,6 milliárd euró értékben termeltek. A top 10-ben az uborka zárja a sort, 9,13 milliárd euróval.

(forrás: FAO)