Az idei évben a lengyel alma mennyisége a WAPA által augusztus 6-án közzétett termésbecslés szerint 3,4 millió tonna körül lehet. Az IHS Markit és más források ennél mintegy 500 ezer tonnával nagyobb mennyiségre számítottak, de a lengyel termelők ragaszkodnak álláspontjukhoz, mely szerint a tavaszi fagyok a becsültnél nagyobb kiesést okoztak. Egyesek szerint a termés még a WAPA előrejelzésében szereplő 3,4 millió tonnánál is kisebb lehet.

A 3,4 millió tonna körüli termés történelmileg még mindig jelentősnek számít Lengyelországban, ahol egyébként minden 3 millió tonnás termést meghaladó év annak számít, jóllehet az utóbbi években 4,5-5,0 millió tonnás terméspotenciállal rendelkeznek. A tavalyi szintet fél millió tonnával meghaladó termés ellenére úgy tűnik, az árak nem lesznek olyan alacsonyan, mint ahogyan azt elsőre várták.

Az elmúlt egy-két hétben az ipari alma ára némileg emelkedett és 0,4 – 0,6 PLN között mozgott, ami 90 – 135 EUR tonnánkénti árat jelent. Az IHS Markit forrásai úgy nyilatkoztak, a júliusi termésritkításból idén kevesebb gyümölcs került a feldolgozókba. Lengyelországban a szüretet megelőző ritkítás során lekerülő alma jó része a fejletlen gyümölcsméret ellenére a feldolgozóiparba kerül, mivel savtartalma magas. Az ebből készült sűrítményt a később feldolgozott tételek savasságának beállítására használják. A ritkítás során lekerülő almát az iparági szereplők mindig kíváncsian figyelik, mivel az egyfajta indikátor, mennyiségéből az adott év várható hozamára, a gyümölcsök állapotából pedig a várható minőségre és a betakarítás kezdetére is következtetni lehet.  Az idei évben ezért az almáért 0,35 – 0,40 PLN árat fizettek, ami 8 – 9 eurócentnek felel meg. Július közepén a frisspiaci korai nyári almák – mint a Geneva, Papierówka, Julia vagy Close – induló ára magas volt, 5 – 6 PLN/kg (júliusban 1 PLN 79,12 HUF volt).

Az almasűrítmény árak csökkenést nem mutatnak, még mindig 1,2 EUR (1,41 USD) körül mozog a kilónkénti ex-works (azaz gyári) ár. Az egyik feldolgozóipari szereplő úgy kommentálta a jelenlegi helyzetet: „1,8 – 2,2 százalék savtartalom mellett 1,15 – 1,17 euró között adjuk a sűrítményt, a volumenek nem nagyok, ide is, oda is egy kicsi”. Ez az ár feltehetően az alacsony savtartalmú tételekre vonatkozik, az IHS Markit információi szerint a magas, 3,5 – 4 % közötti savtartalmú sűrítmény ára az 1,3 – 1,5 EUR/kg tartományban mozog.

A Moldovai Köztársaságban augusztus 1-én indult az alma felvásárlása, a szezon augusztus 20-25. között indul majd be igazán. Az IHS Markit ottani forrása szerint az alapanyagárak itt jóval alacsonyabbak. „Az ár jelenleg 6 eurócent, ezért a termelők valószínűleg megpróbálják majd a fán tartani az almát, ameddig csak lehet, hogy a feldolgozóknak ellátási problémái legyenek és hajlandóak legyenek árat emelni” – mondja. A lassítás egyelőre sikeres, bár az ár még nem emelkedik, de az ipari szereplők számára a szükséges mennyiségek beszerzése problémás. „Az idei évben talán megismétlődhet az, amit a 2017/2018 szezonban tapasztaltunk, amikor az NFC termékek (természetes gyümölcslevek) iránti igény emelkedése miatt a termelők a sűrítménygyártóknak is NFC alapanyagárakon tudták eladni az almájukat” – teszi hozzá.

A kínai almatermés idei mennyiségéről nincs biztos adat, egyes ottani források 20-30 százalékos terméskiesést emlegetnek.

(forrás: IHS Markit)

Gyűjtötte és fordította: Hunyadi István / FruitVeB