Biológiai hatóanyagok az egészségesebb talajért.

A növénytermesztésben, -beleértve a szántóföldet, kertészetet és a házikertet is- szinte mindent megteszünk azért, hogy eredményesek, sikeresek legyünk. A legjobb fajtákat használjuk és tudásunk szerint a legjobb növényvédelmet és tápanyagellátást biztosítjuk a számukra. Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk a legoptimálisabb vízellátást, tápoldatozást, párásítást kialakítani. Egyetlen pont van, amivel jóval kevesebbet foglalkozunk a kelleténél: a termőtalajaink állapota! Ásunk, szántunk, gereblyézünk a megfelelő talajszerkezet kialakításáért, ami nagyon derék dolog, de önmagában nem elég! A talaj egy összetett, élő anyag, ami döntően befolyásolja a sikeres növénytermesztést, ugyanúgy, mint az összes fent említett körülmény, a víz, a tápanyag, a növényvédelem vagy a fajtaválasztás. A termelőket látogatva az utóbbi években egyre gyakrabban halhattuk, hogy „valami baj van a talajommal!” és valóban: soha nem látott mértékű, káros gombák, baktériumok okozta gyökérproblémákat tapasztaltunk a szemlék során. Az ok sajnos egyszerű, az ültetvényeket eleve több évre telepítjük és a szűkített vetésforgó miatt a zöldségtermesztésben, de még a házikertek esetében is néhány év alatt kialakul a „talajuntság”. A monokultúra sajnos ezzel jár, sőt az utóbbi évek fagymentes telei, valamint a csapadékeloszlás szélsőségei, de sok esetben a túlzott műtrágyahasználat szintén fokozhatják a kórokozók térhódítását, a talajok leromlását. A „talajélet” egy komplex biológiai egység, ami ha kibillen az egészséges egyensúlyi helyzetéből, az állományok gyengülésével és jelentős terméscsökkenéssel bünteti a gazdát. A termőterületek leromlása sajnos nagyon gyorsan bekövetkezhet, a mikrobiológiai élet újraindítása viszont csak egy tudatos, jól felépített és következetes programmal érhető el.

Trifenderrel kezelt szabadföldi paradicsom

Ahhoz, hogy a jó talajélet kialakításában számunkra hasznos mikroorganizmusok (gombák és baktériumok) megfelelően tudjanak dolgozni és biológiailag „éljen a talaj”, olyan környezeti állapotot kell számukra kialakítanunk, ami a szaporodásukat, életterüket optimálisan biztosítja, azaz biológiailag aktiválni kell a talajt. Az AlgaSoil® egy a biotermesztésben is engedélyezett granulált algaalapú alaptrágya, amely kiválóan alkalmazható ültetvényekben telepítéskor, zöldség kultúrákban pedig ágyáskészítéskor, bakhátkészítéskor. Kiemelkedően magas algatartalma miatt igen erős gyökeresítő hatással rendelkezik, és magas szervesanyag-tartalma révén jelentősen növeli a talajok biológiai vitalitását, ami nagyban elősegíti a hasznos mikroorganizmusok gyorsabb szaporodását és megfelelő működését, azaz aktiválja a hasznos élő szervezeteket!

Ha a termőközegünk már „aktív”, akkor hasznos talajjavító gombákkal újra lehet oltani, azaz gyógyítani és tisztítani is kell a talajt. A Trifender® Pro egy mikrobiológiai készítmény az az egészségesebb gyökérfejlődésért, és stressztűrésért. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum a földjeinkben természetesen is fellelhető, a biotermesztésben is engedélyezett antagonista gomba, amely a talajból fertőző összes veszélyes kórokozó (pl.: fuzárium, fitoftóra, pítium, verticillium, rizoktónia, szklerotínia, stb.) szaporodását és életkörülményeit drasztikusan lerontja.

Szklerotíniával fertőzött burgonya
Trifenderrel védett burgonya Darnózseli határában

Szár- és gyökérmaradvány-bontó képessége is kiemelkedő, valamint a talajban felhalmozódó káros gombák által termelt toxinok elleni lebontó hatása is jelentős. Erősíti a növények immunrendszerét, valamint Antibiotikumokat is termel, azaz összetett módon tisztítja a talajt.

Pítium tünetei káposztán
Fuzáriumfertőzés paprikában

A talajunk életre keltését tovább fokozhatjuk egyéb talajjavító anyagokkal, vízmegtartókkal, hasznos baktériumokkal (pl.: Bactovital®), de az alapvetés az, hogy „a talajt is etetni-, éltetni- és ápolni kell, nem csak a növényeket!”

Varga László

Kwizda Agro Garden ágazat

Kertészmérnök,

zöldség, dísznövény szaktanácsadó

+36 30 9286 172

laszlo.varga@kwizda.hu