A spanyol frisspiaci zöldség-gyümölcs export felfelé tartó trendje a tavalyi évben megtört, legalábbis ha a volumeneket vizsgáljuk. 2020-ban Spanyolország 12,8 millió tonna frisspiaci zöldséget és gyümölcsöt exportált. Ez 4%-kal kevesebb a 2019. évi rekord mennyiségnél. A spanyol gyümölcs exportja 7%-kal 7,4 millió tonnára csökkent. Az 5,4 millió tonnás zöldség export tekintetében a visszaesés nem szignifikáns mértékű.

A kivitel értéke szempontjából azonban a 2020 rekord évnek számít. Az ország 14,7 milliárd euró értékben szállított frisspiaci zöldséget és gyümölcsöt, ami 8%-kal több, mint 2019-ben. Ez azt jelenti, a spanyol termékek exportpiaci árai lényegesen magasabbak voltak, mint korábban. A frisspiaci gyümölcs 17%-kal volt drágább, mint 2019-ben. A zöldségeknél ennél lényegesen kisebb, 7%-os áremelkedés volt tapasztalható.

1. ábra: A spanyol frisspiaci zöldség-gyümölcs export alakulása 2016-2020 között

Egyre több az import is

Spanyolország nagy mennyiségben importál is frisspiaci zöldségeket és gyümölcsöket. 2020-ban ez növekedést mutatott, összesen 2,5 millió tonna volt. Az árak előző évhez képest növekedtek, egy import termékegység árának átlagos emelkedése 7%-os volt.

Kevesebb narancs, mandarin és paradicsom a külpiacokra

A spanyol kivitel nagy részét a narancs és a mandarin adja. Ebből a két termékből lényegesen kevesebbet szállítottak külpiacokra 2020-ban, mint a korábbi években. Mindkét gyümölcs esetében majdnem 10%-kal csökkent a külföldön értékesített mennyiség. Más termékek, így például a görögdinnye exportja is nagyot zuhant a tavalyi évben. Jelentős volt a visszaesés a nektarin és az őszibarack exportjában, előbbiből 23%-kal, utóbbiból 19%-kal kevesebbet értékesítettek az országhatárokon túlra.

A zöldségek esetében igen változatos kép alakult ki. Kaliforniai paprikából rekord mennyiségű volt a kivitel, azonban a paradicsom exportja határozottan visszaesett, 8%-kal volt kevesebb a külpiacon értékesített mennyiség, mint az előző évben. Az uborka és a salátafélék kivitele is enyhe csökkenést mutat.

Néhány kertészeti termék esetében erősödött az export, ilyenek a datolyaszilva, a fokhagyma, a csemegeszőlő, a padlizsán, az alma és az avokádó. Ezekből az éves kivitel 150 és 200 ezer tonna között mozog.

2. ábra: A 2020. évi spanyol frisspiaci zöldség-gyümölcs export megoszlása termékek szerint

A kivitel 85%-a az EU27 országaiba irányul

Spanyolország frisspiaci zöldség-gyümölcs exportjának nagy része, mintegy 85%-az Európai Unió 27 tagországába irányul. Az ide irányuló kivitel 2020-ban valamivel kisebb mértékben csökkent, mint az Európai Unión kívülre történő kivitel esetében. A teljes kivitel több mint negyedével Németország az első számú vevő, az ide irányuló szállításokban csak 3%-os a csökkenés, ami valamivel jobb, mint az átlag.

Franciaország a második legfontosabb export desztináció, az ide áramló áru mennyiségében csak elhanyagolható 1% körüli volt a csökkenés a tavalyi évben. Hasonlóan relatíve stabil maradt az Egyesült Királyságba történő kivitel is, itt 3% körüli volt a visszaesés az előző évhez képest. A negyedik legfontosabb export célország Hollandia, az ide irányuló kivitel előbbiekhez képest kevésbé jól alakult.

3. ábra: A 2020. évi spanyol frisspiaci zöldség-gyümölcs export megoszlása célországok szerint

7%-os csökkenés a Hollandiába irányuló exportban

Spanyolország 2020-ban 974 ezer tonna frisspiaci árut szállított Hollandiának, ami 7%-kal kevesebb a 2019. évi mennyiségnél. Csökkent a kivitel mennyisége Olaszország (-4%), Lengyelország (-13%) és Portugália (-6%) esetében. A Belgiumba történő kivitel 3%-kal nőtt, de növekedés volt Svájc (+14%), Finnország (+11%), Norvégia (+16%) és Írország (+5%) esetében is.

4. ábra: A spanyol frisspiaci termékek kivitelének alakulása 2019. és 2020. években (1 000 tonna)

Csökkent a nyári kivitel, de az árak magasak voltak

A spanyol export éves mennyiségeinek csökkenése kizárólag a nyári hónapokban, a május és augusztus közötti időszakban bekövetkezett visszaesésnek volt köszönhető. Ez minden fontosabb termék esetében megtörtént. E mellett a mandarin kivitele januárban és februárban is lényegesen kisebb volumenű volt a megszokottnál. 2020 első negyedévében a vezető zöldségtermékek – mint a paradicsom, kaliforniai paprika, uborka – kivitelében rendszeresen jelentkeztek zavarok és nehézségek.

Az export árak azonban egész évben magasabbak voltak az előző évinél, a különbség leginkább az első negyedév után vált szembetűnővé.

Az átlagnál kisebb csökkenés a Hollandiába történő kivitelben

A Hollandiába irányuló spanyol frisspiaci árukivitel legfontosabb terméke a narancs. Tavaly azonban jelentősen csökkent a mennyisége, az alig 120 ezer tonnás export 10%-os visszaesés 2019-hez képest. Hollandia paradicsomból is kevesebbet vásárolt 2020-ban, az előző évhez képest 22%-kal csökkent a mennyiség.

A hollandiai desztinációt tekintve a vezető kertészeti termékek közül csak a kaliforniai paprika exportja növekedett. A kisebb jelentőségű termékek, mint az avokádó, a datolyaszilva vagy a csemegeszőlő, viszonylag jól teljesítettek és a szamóca exportja is meglehetősen jól alakult.

5. ábra: A spanyol frisspiaci árukivitel alakulása havonta, 2019-ben és 2020-ban (1 000 tonna)

Nőtt a Marokkóból származó áruk mennyisége

2020-ban Spanyolország észrevehetően több marokkói terméket vásárolt, mint a korábbi években. Nagyjából 500 ezer tonna frisspiaci áru érkezett az észak-afrikai országból, ami 25%-kal több, mint 2019-ben. Jelentősen növekedett az innen származó görögdinnye mennyisége, de a paradicsom import mennyiségében is érdemi a növekedés. Spanyolország ezekből a termékekből a korábbinál negyedével többet, mintegy 80 ezer tonnát vásárolt.

A marokkói zöldbab importja 80 ezer tonna körüli mennyiséggel az előző évhez hasonlóan alakult. Kaliforniai paprikából kevesebbet vásárolt, de a narancs importja robbanásszerűen megugrott, 45%-al 45 ezer tonnára nőtt. A marokkói termesztésű málna és áfonya import mennyisége is növekedett.

Spanyolország második legfontosabb beszállítója Portugália. 2020-ban 310 ezer tonna frisspiaci zöldség és gyümölcs érkezett a szomszédos országból, ami az előző két évihez hasonló mennyiség. Az innen érkező áru jelentős részét a narancs, az alma és a paradicsom adja.

6. ábra: A fontosabb zöldségfélék exportjának alakulása havonta, 2019-ben és 2020-ban (1 000 tonna)

Egyre több áru a Hollandiával bonyolított külkereskedelemben

Spanyolország egyre nagyobb mennyiségben kereskedik frisspiaci termékekkel Hollandiával, az innen vásárolt és az ide szállított áru mennyisége is növekvő tendenciát mutat. Tavaly az innen származó import 200 ezer tonna körüli mennyiségű volt, ami 17%-os növekedés az előző évihez képest. Az áruféleség nagy, domináns termék még nem igazán van, de meglepetés, hogy a narancs a vezető termékek között van. 2020-ban több, mint 20 ezer tonna narancs érkezett Hollandiából az Ibér-félszigetre. E mögött a jelenség mögött a Dél-Afrikából származó áru re-exportja áll, mely a nyári időszakban jelentős. Jelentősebb mennyiségben érkezik még holland paradicsom is, azonban itt mennyiségi visszaesés volt 2020-ban. Az avokádó és a csemegeszőlő a két másik termék, mely gyakran hollandiai re-export útján kerül Spanyolországba, azokban az időszakokban, amikor a belföldi termés nem elérhető.

(forrás: Jan Kees Boon, fruitandvegetablefacts.com)