Már a káposztatermesztésben is hódít a Verimark® 20 SC

Rendkívül hatékony és gazdaságos megoldás volt a kultúrnövények szabadföldre történő palántázása előtti rovarölőszeres-bemártás, amely hosszantartóan védte palántáinkat a rovarkártevők ellen ebben az igen kritikus, korai fejlődési időszakban. A sorozatos hatóanyag-kivonások számos rovarölő készítményt érintettek és egy jó időre el kellett búcsúznunk ettől az igen közkedvelt palántaáztatásos módszertől is, drasztikusan megnehezítve ezzel a gazdák életét.

Az új rovarölő hatóanyagot tartalmazó készítmény, a Verimark® 20 SC használatával immáron ismételten megnyílik a fenti lehetőség. A készítményt a káposztafélék (fejes káposzta, karfiol, brokkoli, bimbóskel) kiültetése előtt, a palánták bemártásával lehet kijuttatni és véd a jelenleg óriási problémát okozó kis káposztalégy károsítása ellen. A kártevő nyüveinek rágása nyomán járatok keletkeznek, a megtámadott növények növekedése lelassul, megsárgulnak, elfonnyadnak és elpusztulnak.

A Verimark® 20 SC hatóanyaga a Cyazypyr®, mely a diamid csoport (IRAC: 28) második tagja és az első a csoportból, amely a rágó (lepke és bogár lárvák) és szívó kártevők (tripszek, levél- és molytetvek) és bizonyos légykártevők ellen egyaránt hatásos. Az engedélyezett kultúrnövények többségében a Cyazypyr® egy új hatásmechanizmust képvisel, ezáltal használatával meg tudjuk előzni, vagy az esetlegesen már kialakult rezisztenciákat meg is tudjuk törni.

A kertészeti termesztés során előforduló leggyakoribb kártevők teljes skálája ellen védelmet nyújt. Hatását kontakt, transzlamináris, illetve felszívódó módon is kifejti, vagyis a növényben jól szállítódik. Felszívódva hosszan megőrzi biológiai aktivitását, így hosszú hatástartamot biztosít a kártevők izom-összehúzódás gátlása révén. A célkártevők táplálkozását a kezelés után pár perccel leállítja, ezáltal nemcsak a növényi szövetek károsodása, hanem a szívókártevők által terjesztett vírusok átvitele is ellehetetlenül. Kártevő fajtól és fejlettségüktől függően a teljes pusztuláshoz 24-48 óra szükséges. 

Fejes káposztában, karfiolban, brokkoliban és bimbóskelben a tavaszi káposztalégy ellen a palántákat kiültetés előtt, 2 lombleveles állapottól 5 lombleveles állapotig, de legkésőbb augusztus 15-ig kell felszívatni, 15 ml / 1000 db növény mennyiségben. A kezelést megelőző napon a palántákat lehetőleg ne öntözzük, hogy a növények a növényvédő szert felvegyék. É.V.I: az előírt technológia betartása mellett nem szükséges.

A rovarkártevők elleni védettség mellett ki tudjuk használni a Verimark® 20 SC rovarölő szerben található hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emeli nyereségességünket. Világszerte elvégzett termesztési kísérletek igazolták, hogy a Cyazypyr® hatóanyagot alkalmazó termesztéstechnológiák 74%-ánál növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be. A káposztafélék esetében erősebb kezdeti fejlődés (1. képek), koraibb fejesedés (2. képek), és magasabb hozam tapasztalható (3. képek).

1. képek: A Verimark® 20 SC kezelés hatása (balra kezeletlen, jobbra kezelt) a fejeskáposzta kezdeti fejlődésére, kiültetés után 13 nappal (Derecske, 2019.07.22)

2. képek: A Verimark® 20 SC kezelés hatása (balra kezeletlen, jobbra kezelt) a fejeskáposzta kezdeti fejlődésére, kiültetés után 23 nappal (Derecske, 2019.08.01)

3. képek: Üzemi kontroll (balra) és Cyazypyr® kezelés (jobbra) összehasonlítása (Ukrajna, 2013)

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.