A bemutatott dokumentumból kiderül, hogy Almeríában a 2018/2019 szezonban rekordot döntöttek a termőterületek, a termelt mennyiségek és az export volumenek. Azonban a jövedelmezőség csökkenést mutat, melynek leginkább a termelési költségek általánosan 6,8 %-kal történő emelkedése áll.

A jelentésben szereplő adatok szerint a saláta és a tojásgyümölcs mind az árak, mind a forgalom szempontjából kiemelkedően szerepeltek, míg a paradicsom, de legfőképpen a zöldbab csökkenő tendenciát mutattak. A zöldbab valójában már szinte teljesen eltűnt az almeríai növényházi termesztésből. A szezon eleji pozitív jóslatok ellenére a görögdinnyénél a túltermelés okozott ár-krízist a szezon utolsó szakaszában.

Almería tartományban a növényházi felület 1,4 %-kal nőtt a vizsgált időszakban, meghaladja a 32 000 hektárt. Szabadföldi intenzív kertészeti termelés 58 600 hektáron folyt, ami 5,4 %-os növekedés az előző időszakhoz képest. A területnövekedés fő oka a szabadföldi saláta területének dinamikus növekedése.

A termelési volumen 3,7 millió tonna volt, ami 6,4 %-kal magasabb az előző időszak teljesítményénél és új rekord a szektor életében. Figyelemre méltó a salátánál, valamint a sárga- és görögdinnyénél bekövetkezett növekedés.

Ha az átlagárakat vizsgáljuk, az látható, hogy a tojásgyümölcs, a saláta, a cukkini, a zöldbab a paprika és a paradicsom esetében mind pozitív fejlődési tendenciát mutatnak. Enyhén csökkenő tendencia figyelhető meg a sárgadinnyénél és az uborkánál. A görögdinnye árában meredek zuhanás következett be, ami a termőterület növekedésének és a kereslet csökkenésének együttes hatására következett be. Röviden a lényeg, az intenzív kertészeti termelés értéke 2,228 millió euróval volt több az előző időszaknál, ami 5,3 %-os növekedést jelent.

A külkereskedelmet tekintve az látszik, hogy a 2018/2019 szezonban 2,7 millió tonna áru került exportra, ami a teljes megtermelt mennyiségnek közel 80 %-át jelenti. Ez új rekord az export mennyiség tekintetében. A külpiacokra történő eladások mennyiségben 10,1 %-al, értékben pedig 11,7 %-al növekedtek előző időszakhoz képest.

Kivitel tekintetében a paprika és az uborka a legfigyelemreméltóbbak, exportjukban több, mint 7 %-os növekedés következett be. Az almeríai szállítmányok fő célországai továbbra is az Európai Unió tagállamai. Megjegyzendő, hogy a Brexit ellenére az Egysült Királyságba irányuló kivitel 9 %-al növekedett.

Kiegészítő ipar, a jövő záloga

A jelentés rámutat arra, hogy az almeríai kertészeti szektornak hatalmas a kapacitása és olyan gazdasági sokféleség veszi körül, hogy a kapcsolódó kiegészítő ipar számára óriási potenciált rejt. Az intenzív technológiában és tudásban utazó ágazat által alkalmazott munkavállalók száma a tavalyi évben 16,1 %-kal, az ágazat forgalma 9,9 %-kal nőtt.

Az óriási kihívásokra, melyekkel Almería rövid távon szembe kell hogy nézzen – mint például a hatékonyságnövelés, a megnövekedett termelékenység vagy a hulladék újrahasznosítása – az úgynevezett ’’okos mezőgazdaság’’ fejlődésétől függ.

(forrás: agrodiario.com)

fordította: Hunyadi István szakmai igazgató / FruitVeB