Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet. Célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Elősegíti az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló szervezetektől, várjuk a felajánlók jelentkezését: Cseh Balázs, elnök, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, cseh.balazs@elelmiszerbank.hu.

A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Missziójuk felkutatni és összegyűjteni az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljuttassák azokat a rászorulókhoz, csökkentve ezáltal az élelmiszerpazarlást és a nélkülözést. Víziójuk elérni, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget – Élelmiszerbankkal vagy nélküle – megsemmisítés helyett rászorulók élelmezésére fordítsák.

Mivel a rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésük által felhasznált energiák és kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzik, tevékenységükkel egyaránt szolgálnak szociális és környezetvédelmi célokat. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is.

Költsége „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak, szervezésnek van, így 1.000 Ft működési költséggel 30.000 Ft értékű élelmiszerfelesleget tudnak eljuttatni a nélkülözőkhöz.

Ahogy arról az AIAM5 idei mexikói konferenciáján is szó volt, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel együtt az összes erőforrás, ami a megtermeléséhez kellett. Tovább mélyedve a számokban az USA-ban mintegy 34 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik egy évben, az EU-ban 90 millió tonna, míg Magyarországon 1,8 millió tonna felesleg realizálódik évente.

A fejenként kidobott élelmiszer az EU-ban és Észak-Amerikában együttesen 105 kg/év, Magyarországon 40 kg/fő/év, s Afrikában, valamint Dél-, és Dél-Kelet Ázsiában összesen 8 kg élelmiszert dobnak ki fejenként egy évben.

Az Élelmiszerbank nem közvetlenül segélyez magánszemélyeket. Az élelmiszerfelesleget karitatív szervezetekhez juttatják el, akik szétosztják e termékeket a rászoruló emberek között, biztosítva így az adományok felelős kiosztását. 

A termékek útját az Élelmiszerbank a felajánlótól egészen a nélkülözőig végigköveti. A partnerszervezetek az élelmiszerek kiosztását szigorú szabályok mentén végzik, a kiosztásról elszámolnak. A kiosztásokról készült adminisztráció ellenőrzését önkénteseik végzik.

Közel 350 karitatív szervezettel működnek együtt, amelyek összesen több mint 340.000 rászorulót látnak el Magyarországon. Az élelmiszer szervezetek közti elosztása során igyekeznek az egyenletes és méltányos elosztás elveit követni, különös figyelmet fordítanak a rászoruló ellátottak létszámára, demográfiai jellemzőire, életkörülményeire és az ellátás módjára.

Az indulásuk óta összesen több mint 50 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 25 milliárd forintot.

2017-ben Magyarországon az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300.000 emberhez jutottak el ingyenesen, ami közel 9.300 tonna élelmiszeradományt jelentett 5,2 milliárd forint értékben, mely magában foglalja Karácsonyi gyűjtésük (236 tonna) eredményét is. 

Mindezek ismeretében az alábbi elérhetőségeken várjuk a felajánlók jelentkezését: Cseh Balázs, elnök, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, cseh.balazs@elelmiszerbank.hu , 06-20-468-9593. A kapcsolatfelvételt követően közösen tudják egyeztetni az átadás-átvételi folyamat részleteit.

További információk érhetők el az Élelmiszerbank honlapján (https://www.elelmiszerbank.hu).