A NAK és a MAGOSZ közös február 27-i sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs NAK-elnök elöljáróban elmondta, hogy jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és ennek pozitívumait – például a foglalkoztatás növekedését, a beruházások számának emelkedését, illetve azt, hogy a magyar gazdák és élelmiszeripari vállalatok kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a hazai fogyasztókat – az egész lakosság tapasztalhatja.


– Szűkebb forrásokkal azonban ez a fejlődés nehezen lenne fenntartható a jelenlegi szinten. Az ágazat jövőjét érintően ezért kiemelt fontosságú a közös agrárpolitika (KAP) következő hétéves költségvetési keretének a nagysága. A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság 2020 után számottevően csökkentené a KAP költségvetését. Ez a mérséklés a KAP valamennyi pillérét érintené, de csak, ha a közvetlen területalapú támogatásokat nézzük, az mintegy 15 ezer forintos csökkenést (70 ezerről 55 ezerre) jelentene a magyar gazdáknak. Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk!

A NAK elnöke szerint azért is, mert a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű területért, a lakosság minőségi élelmiszerrel való ellátásáért felelnek. Ezen túl az Európai Unió a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szán a gazdálkodóknak, egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba. Továbbá, jegyezte meg, a KAP csökkentésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg felmerült annak a lehetősége az új, 2021-28-as uniós költségvetési tervezetben, hogy az Európai Bizottság az agráriumból elvont összegeket a migránsok letelepedésének elősegítése érdekében kívánja felhasználni.
– A forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének – tette hozzá. – Ugyanis, ha kevesebb forrásból kell ugyanazt a minőségű alapanyagot és élelmiszert előállítani, akkor az a termelői és a fogyasztói árak emelkedését hozza maga után. Viszont ez azt is jelenti, hogy az EU által kötött kereskedelmi megállapodások alapján az EU-n kívüli államokból, ahol nem olyan szigorú az élelmiszerbiztonsági követelményrendszer, mint az unióban, olcsóbb, ám bizonytalan eredetű élelmiszerek érkezhetnek akár Magyarországra is. Az ügy ezért egyszerre a magyar gazdák és a többi magyar állampolgár ügye.

Mint Győrffy Balázs kiemelte, az világosan látszik, hogy az Európai Parlament (EP) és EB májusban lejáró mandátuma alatt nem lesz döntés az új KAP-ról.
– Ma még nem ismerjük a jövőbeni uniós agrárköltségvetést, továbbá a Brexit körül is nagy még a bizonytalanság. Így lehetetlen megfelelően tervezni. A következő időszakban intenzív tárgyalások következnek, amelyek eredményeképpen a jelenlegi tervezetek még nagyban módosulhatnak. Most jött el az ideje annak, hogy hangot adjunk követeléseinknek! – jelentette ki.

Ahogy Győrffy Balázs és Jakab István Magosz-elnök is hangsúlyozta, a két szervezet egyöntetűen kiáll amellett, hogy a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni. Határozottan kiállnak amellett is, hogy a KAP forrásait a magyar agrárgazdaság és a magyar gazdák kapják! Ezért álláspontjuk még hangsúlyosabb kinyilvánítása érdekében ezért aláírásgyűjtést indítanak.
Arra buzdítunk minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken 2019. május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésünket – mondta Győrffy Balázs.

Jakab István hozzátette, a Magosz teljes tagsága kiáll az ügy mellett és aláírják a petíciót. A szignók gyűjtését egyúttal a szervezet aktivistái segítik. A sajtótájékoztatón elsőként a két elnök írta alá az online petíciót, majd őket követte két Pest megyei gazdálkodó is. A Magosz vezetője szerint nem lesznek egyedül ebben a küzdelemben Európában, és más országok gazdálkodói is hasonló lépéseket tesznek. Az, hogy a magyar forma hivatalos nemzetközi minta lehet-e, arra a NAK elnöke azt mondta, hogy a Copa-Cogecán múlik az átvétele.

És mi lesz május 3. után? Győrffy bízik abban, hogy jelentős mennyiségű aláírás gyűlik majd össze, amit aztán az EB illetékeseinek átadnak. Úgy vélte, ha sok támogató lesz, akkor a testület nem teheti meg, hogy lesöpri az asztalról, a döntéshozatal során illik figyelembe venni a magyarországi véleményeket.

Forrás: http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/98859-a-kap-forrasok-megorzese-kozos-nemzeti-ugy