Egy korszerű üvegház zárt terében a körülmények (így a páratartalom, a hőmérséklet, az öntözővíz kémiai minősége vagy akár a levegő gázösszetétele, stb.) a mai technikai berendezések segítségével nagyon jól és akár teljesen automatizáltan szabályozhatók. A modern technika lehetővé teszi a termelő számára, hogy minden időpillanatban a növények számára legmegfelelőbb feltételeket biztosítsa. A rendszer szükség esetén fűt vagy hűt, párásít vagy éppen szellőztet, esetleg tápanyagot pótol, mindent attól függően, hogy éppen mire van szüksége a növényeknek.

A korszerű termesztésben a növényvédelem terén is a lehető legkíméletesebb eszközöket alkalmazzák, hiszen korunk fogyasztójának egyik fő elvárása, hogy a termék előállítása során kerüljék, vagy a legalacsonyabb szintre csökkentsék a növényvédőszerek felhasználását. A hajtatásban a kártevő rovarok ellen azok biológiai ellenségeinek betelepítésével védekeznek. Ezek ragadozó vagy élősködő életmódot folytató rovarfajok, melyek a kártevőket pusztítják el. A károsító gombák és egyéb kórokozók elleni védekezés legfontosabb eszköze a fertőzésekhez szükséges körülmények – például a magas páratartalom, magas hőmérséklet – kialakulásának megakadályozása, mely a korszerű klímaszabályzó berendezések segítségével érhető el. Így a hajtatásban a növényvédőszerek felhasználása jelentősen lecsökkenthető, akár mellőzhető.

Magyarországi körülmények között az étkezési paradicsom üvegházi termesztése majdnem egész évben folytatható. A modern üvegházakban még december végén, január elején is találunk szedhető és fogyasztható paradicsomot. A paradicsom fényigényes, úgynevezett hosszúnappalos növény, többek között a bogyók éréséhez is fontos számára a fény. A téli hónapokban azonban a fényviszonyok gyengébbek, így előfordul, hogy mesterséges beavatkozás szükséges a bogyók beéréséhez, bepirosodásához. A növények életfolyamatait, így a termések érését is különböző kémiai anyagok befolyásolják, irányítják. Ezek a kémiai anyagok a növény genetikájának megfelelő program szerint, magában a növény szöveteiben, természetes úton alakulnak ki. A biokémiai folyamatok felderítése és megértése lehetővé tette az ember számára az, hogy ezekbe a folyamatokba beavatkozzon. Így a fényszegény időszakokban is képesek vagyunk a paradicsom érését befolyásolni, mindezt egy etefon nevű vegyület segítségével. Ez a vegyület a növénybe bejutva etilénné alakul át. Az etilén egy természetes úton is képződő növényi hormon, mely az öregedési, érési folyamatokat szabályozza. Hatására a termés öregedése, azaz érése beindul, a paradicsom bepirosodik. Az etilén fényszegény körülmények között természetes úton lassan és kis mennyiségben képződik, ez a termés minőségét ronthatja. Az etefon használatával ez a folyamat befolyásolható.

Az érésszabályozás, az etefon használata az Európai Unió legtöbb országában, így Magyarországon is engedélyezett technológia. Kiemelendő, hogy alkalmazására csak a fényben szegényebb időszakokban, így hazánkban jellemzően a november-december hónapokban lehet szükség. A felhasználási előírások betartása mellett termelt paradicsom biztonságos, az emberi egészségre káros következménye a termék elfogyasztásának nincs.

FruitVeB