Argentína

A World Processing Tomato Council (WPTC) legfrissebb jelentése szerint Argentínában a végéhez közelít a betakarítás, mely a gépi betakarításhoz ideális, száraz időben folyik. A feldolgozást és a gazdaságokban folyó tevékenységeket a karantén intézkedések nem befolyásolják, előzetes becslések szerint a betakarított mennyiség 460 ezer tonna körül alakul majd, ami némileg elmarad az előzetesen becsült 480 ezer tonnás volumentől. Argentína 5300 tonnás exportja mellett továbbra is nettó importőrnek számít, mivel 27,500 tonnát vásárol külföldről, ennek 93%-át Chiléből szerzi be.

Ausztrália

A betakarítás még folyik, de a március elején lezúdult 100 mm eső miatt a termés becsült mennyiségét az eredetileg prognosztizált 220 ezerről 200 ezer tonnára mérsékelték. Ausztrália paradicsompüréből behozatalra szorul.

Brazília

Az ipariparadicsom-terület 10-15%-os csökkenést mutat, egyrészt a koronavírus-járvány miatti problémák, másrészt a Bunge Alimentos feldolgozóüzemének bezárása miatt, mely 880 hektár termését dolgozta fel, ezzel tovább erősítve Brazília nettó importőr jellegét.

Chile

A dél-amerikai országban a szerződéses területek 95%-án már végeztek a betakarítással, és a volumen megfelel a 855 ezer tonnás előrejelzésnek. Az idő még mindig meleg, száraz, és a nyersanyag színeződése jó. A betakarítás várhatóan a napokban befejeződik, és a tavalyinál 22,5%-kal kisebb termésre kell számítani az utóbbi 50 és legsúlyosabb aszálya miatt. 2019-ben a chilei paradicsompüré exportja látványosan, 61,4%-kal, 180 ezer tonna fölé nőtt – Mexikó csaknem megtriplázta a vásárolt mennyiséget, ezzel Chile második legfontosabb piacává vált (17 ezer tonna), míg Olaszország a 2018-as 900 helyett 15,387 tonnát importált. Ez a 2018-as rossz olasz termés egyenes következménye, mely különösen a paradicsompüré piacán éreztette hatását (a püréhez fajlagosan igen sok alapanyagot kell felhasználni). A mexikói szállítások volumenét elsősorban a dollár/peso árfolyam változása dobta meg, amely sokkal kedvezőbbé tette a chilei termékek felvásárlását. Chile fő exportpiaca továbbra is Argentína, ám az utóbbi évben jelentősen növelte szerepét több ország piacán is, ilyen volt például Kolumbia (+34%), Brazília (+11%), illetve Törökország, ahová 11 ezer tonna pürét szállított az importvámok átmeneti felfüggesztését kihasználva.

(forrás: IEG Vu Agribussiness Intelligence)

Fordította: Kocsis Márton