A Copa-Cogeca, tekintettel a zöldség-gyümölcs termelők és termelői szervezetek COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos és folymatosan növekvő nehézségeire, az Európai Bizottságnak küldött levelében fogalmazta meg javaslatait azzal kapcsolatban, hogy a közösségi támogatási rendszer mely pontjainál szükséges kiigazítás az ágazat érdekében. 

A DG AGRI főigazgatójának küldött levelében a Copa-Cogeca hangot ad a zöldség-gyümölcs szektor jelenlegi és jövőbeli helyzetével kapcsolatos komoly aggodalmainak, mivel az ágazatot különösen érintik a COVID-19 vírussal kapcsolatos járványügyi intézkedések. Mostanra komoly visszaesés tapasztalható különféle termékek (szamóca, zöldségfélék) keresletében, egyes régiókban komoly problémák tapasztalhatóak a termelésben és a vevői oldalon is. A frisspiaci zöldség-gyümölcs kereskedelme és a feldolgozóipari beszállítások a későbbiekben még nehezebb helyzetbe kerülhetnek, mivel egyre nagyobb a probléma a rendelkezésre álló munkaerő,  az áruk és inputanyagok szállítása, az emberek szabad mozgása. E mellett megváltoztak a fogyasztási szokások és ezzel párhuzamosan a kereslet is.

A zöldség-gyümölcs szektor termékeinek természetes tulajdonsága, hogy viszonylag gyorsan romlanak. A helyzet megoldására gyorsan kellene elegendő számú dolgozót bevezetni a rendszerbe. A már jelenleg is fennálló akut munakerőhiány miatt azonban a Copa-Cogeca növekvő aggodalmát fejezi  ki. ‘’A Copa-Cogeca minden érintett zöldség-gyümölcs termelőre érvényes rendkívüli intézkedések bevezetését kéri, valamint a termelői szervezetek működési programjaiban szereplő adminisztratív irányítási szabályok módosítását a jelenlegi korlátozások csökkentése érdekében’’ mondta Luc Vanoirbeek, a Zöldség-Gyümölcs Munkacsoport elnöke.

’Mivel az Európai Unió mezőgazdaságának számos ágazatában alakult ki kiegyensúlyozatlan piaci helyzet, a Copa-Cogeca azzal a kéréssel fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a KAP keretein kívül eső költségvetési forrást különítsen el a negatív hatások mérséklésére’’ mondta Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára.

A Copa-Cogeca hangsúlyozni kívánja, hogy a COVID-19 világjárvány negatív hatásai a zöldség-gyümölcs szektorban várhatóan hosszabb ideig érezhetőek lesznek. Ezért az Európai Bizottságnak most olyan döntéseket kell hoznia, melyek az elkövetkező hónapokra és évekre meghatározzák majd a szektor jövőjét.

Brüsszel, 2020. április 02.