A neonikotinoid csoportba tartozó hatóanyag felhasználását az Európai Unió korábban, 2018 áprilisában már korlátozta és csak zárt termesztőberendezésekben tette azt lehetővé. A Bayer közölte, meggyőződése továbbra is az, hogy a neonikotinoidok fontos eszközei a mezőgazdasági növényvédelemnek, melyek szabályszerű használat mellett nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a beporzó rovarokra nézve. Ennek ellenére tiszteletben tartja az Európai Uniós jogalkotási folyamatokat és az ezek eredményeként született döntéseket.

A korábbi szigorítás eredményeképpen 2019-től csak nagyon kevés lehetőség maradt az imidakloprid felhasználására. Az Európai Unióban a politikai légkör egyértelműen a neonikotinoidok csoportjába tartozó hatóanyagok teljes betiltása mellett van, így üzletileg nem indokolható a megújítási eljárásba való befektetés. Ennek következményeként a vállalat a továbbiakban nem fogja az imidakloprid hatóanyagra még megmaradt néhány felhasználási lehetőség megújítását sem kérelmezni.

A Bayer közlése szerint a döntést nem volt könnyű meghozni. A vállalat minden tőle telhetőt megtett azért, hogy bemutassa, a hatóanyagot tartalmazó termékek mekkora jelentőséggel bírnak egyes meghatározó kártevők elleni védelemben és milyen értéket képviselnek a növényvédelemben. Sok energiát fektettek abba is, hogy bebizonyítsák, a beporzó rovarokra gyakorolt esetleges káros hatások körültekintő intézkedésekkel és a termékek megfelelő, előírásszerű alkalmazásával megelőzhetők, elkerülhetők. A Bayer nagyra értékeli az ügyfelei és sok más érintett fél erőfeszítéseit is, melyeket az elmúlt években annak érdekében hoztak, hogy népszerűsítsék a helyes gazdálkodási módszereket, valamint megértessék, ezek a termékek miért olyan fontos eszközök a gazdálkodók számára.

A vállalat tiszteletben tartja és elfogadja az Európai Unió imidakloprid hatóanyagra vonatkozó döntését. Üzleti stratégiáját ennek tükrében az új szabályozási környezethez igazítja. Azonban azokban a régiókban, ahol a hatóságok megerősítik ezen hatóanyagok biztonságos mivoltát és elismerik a gazdálkodók számára nyújtott előnyöket, a neonikotinoid alapú vetőmag- és állománykezelésre felhasználható termékeket továbbra is forgalmazni fogja.

A Bayer jelenleg vizsgálja, hogy a határozat milyen konkrét következményekkel jár és milyen végrehajtási ütemterv vonatkozik az egyes tagállamokra nézve. A jövőben együtt kíván működni az érintett szervekkel annak érdekében, hogy az új szabályozás bevezetésének lépései jól meghatározottak legyenek, közben a potenciális helyettesítő termékekre is figyelmet fordítva.

Hunyadi István / FruitVeB szakmai igazgató a Copa-Cogeca brüsszeli központjának megküldött tájékoztató levél alapján