A szerződött terület a 2019. évihez képest növekedett, akkor 22 907 hektárra volt termeltetési szerződése a gazdáknak, az idei terület 4,5 százalékkal nagyobb. A szerződött mennyiségben is növekedés mutatkozik, 2019. év elején az előszerződések összesen 2 043 790 tonnáról szóltak, bár a beszállított mennyiség végül ennél mintegy 150 ezer tonnával nagyobb.

A szövetség tagságát adó szövetkezetek és TÉSZ-ek az előző évben 1 194 306 tonnára kötöttek szerződést, a 2020. évben eddig megkötött szerződések pedig már 1 247 967 tonna mennyiségű ipari paradicsomról szólnak. Ez a régióban kötött előszerződések összesített mennyiségének 57 százalékát jelenti.

A  szintén a régióban működő, az ipari paradicsomot integrátorként termeltető négy feldolgozó üzem (Meat and Vegetables; Pronat; Tomalia; Tomates del Guadiana) által lekötött mennyiségben is növekedés látszik. Az idei évben együttesen 825 405 tonna a szerződéses mennyiségük, ami 5 százalékkal több, mint az előző évben, bár akkor végül 850 ezer tonnánál valamivel több paradicsomot dolgoztak fel. A négy üzem együtt a régióban előszerződéssel lekötött mennyiségek 38 százaléka fölött rendelkezhet.

Az ipari paradicsom szezon Extremadura területén kicsit késve indult, mivel a gyakori heves esőzések és viharok miatt nem lehetett a felázott földeken munkát végezni. A palántázási időszak kitolódott, az előzetes betakarítási és feldolgozási ütemtervek is felborultak. Azonban a csúszás ellenére a szövetség tagságát adó szövetkezetek és TÉSZ-ek a tervezett telepítéseket teljesíteni tudják.

(forrás: freshplaza.com)

Fordította: Hunyadi István / FruitVeB