2018. július

Időjárási körülmények

Legutóbb június végén összegeztük a zöldségtermelés helyzetét, most pedig azokat a termelésre ható tényezőket (időjárás, piac, munkaerőhelyzet stb.) tekintjük át, amelyek július hónapban jelentősen befolyásolták ágazatunk munkáját. Az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére. Negatívan hatott viszont, hogy július közepén az éjszakai hőmérséklet helyenként túl alacsony volt, így az ekkor virágzó növények kötődése (pl.: görögdinnye 2-3. közű termése) nem volt megfelelő. A csapadék szélsőséges elosztásban, helyenként hirtelen nagy mennyiségben érkezett. A szinte minden nap lezúduló kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, a párás klíma kedvezett a gombás és baktériumos betegségeknek, így a növényvédelemre a legtöbb kultúránál nagyobb gondot kellett fordítani. Az állati kártevők sem kímélték a kultúrákat, az elmúlt évekhez viszonyítva intenzívebb fertőzés veszély volt a levéltetvekből, molykártevőkből. Összességében elmondható, hogy július hónap időjárása kedvezőbb volt, mint az elmúlt évek hasonló időszaka.

Milyen állapotban vannak a termesztett zöldségfajok?

Szabadföld

Zöldborsó

A betakarítás július első dekádjában befejeződött, sajnos az elmúlt évek egyik legrosszabb terméseredményével – a szerződött mennyiségnél átlagban kb. 20-30%-kal lett kevesebb a betakarított termés. Ennek oka egyrészt a késői, a talajok állapota miatti nem ideális időben történő vetés, valamint a virágzás alatti rendkívül meleg május volt.

Csemegekukorica

Az időjárás kedvez a növények fejlődésének, a legkorábbi vetések betakarítása a napokban elkezdődik, valamint a későbbi vetések is jól fejlődnek. Ahol nincs elég csapadék, ott öntözéssel pótolják a hiányzó vizet. A jó minőségű csöves étkezési kukorica elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban jelent meg a piacokon. A molyfertőzésekre oda kell figyelni, mert nagyobb a kártevő nyomás, mint más években.

Zöldbab

Idén 2 500-3 000 hektáron termelnek a gazdák zöldbabot. A korai vetésű babok betakarítása megkezdődött. a szakaszos vetésnek köszönhetően a munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak majd.

Ipari paradicsom

Eddig komolyabb elemi kár (pl. jég) nem volt, viszont a sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi gyomirtás mellett valószínűleg egy kézi gyomirtásra is szükség lesz augusztus elején. Több helyen gondot okoz a paradicsomvész (peronoszpóra), sajnos a gyakori esőzések miatt nehéz megoldani a növényvédelmet.

Hagymafélék, gyökérzöldségek

A vetés elhúzódása és az áprilisi csapadékhiány miatt helyenként tőszám gondok vannak. A korai fajták – áttelelő fokhagyma, zöldre vágott fokhagyma, frisspiaci értékesítésre szánt gyökérzöldségek – betakarítása folyamatos. A tárolásra termesztett fajtáknál a növényvédelemre és a gyomosodásra kell odafigyelni. A kevesebb hőségnap és a jellemzően 20 fok alatti éjszakai hőmérséklet e növényfajoknak és a káposztaféléknek is kimondottan kedvezett eddig.

Káposztafélék

A káposztafélék termesztésénél a sokféle fajnak és tenyészidőszaknak köszönhetően változatos az állomány összetétele. Ennek köszönhetően a tárolásra szánt fajták ültetése július elejéig tartott, míg a betakarítás pedig május végétől folyamatos. Itt is legfontosabb ápolási munkák a növényvédelem, tápanyag-utánpótlás és a gyomok elleni védekezés voltak. Sajnos helyenként jelentős a hernyófertőzés, a karfiolnál számottevő a molytetű fertőzése.

Szabadföldi konzervuborka, paprikafélék

Tovább csökkent e növényfajok termelése, főleg az akut munkaerőhiány miatt, így félő, hogy a feldolgozók nem jutnak elegendő alapanyaghoz az idén. Eddig komolyabb elemi kár vagy növény-egészségügyi probléma nem jelentkezett. A szabadföldi paprikánál a baktériumos fertőzések jelenthetnek komolyabb veszélyt. A szedések folyamatosan folynak, egész a fagyokig. A szabadföldi kápia és pritamin paprika betakarítása 1-2 hete kezdődött, jelentősebb termésmennyiségek augusztus elején lesznek.

Görögdinnye

A nehéz indulás ellenére (csapadékos április eleje, későbbi ültetés) hamarabb megjelent a magyar dinnye a piacokon, mint az elmúlt években. Június 25-től már nagy mennyiségben kapható termés első nagyobb hulláma lefutott, főleg a Békési termőkörzetben. A hevesi és még inkább az egyre növekvő területű szabolcsi körzetben most van az első termések szedésének főszezonja, így folyamatos a belföldi ellátás. A virágzás alatt túl alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a 2. 3. kötődések nem megfelelőek. A békési körzetben nagyon sok terület a sok csapadék miatt felgyomosodott, így ott sok helyen már be is fejezték a termelést. Kisebb gondok adódnak ugyan – túlérettség, nem friss a dinnye -, de jellemzően jó a minőség. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt a fogyasztási kissé visszaesett július közepén. Ha a termelésre és fogyasztásra is kedvező lesz az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan el lehet látni a belföldi piacot jó minőségű görögdinnyével.

Az export elindult, de elég alacsony árral és a mennyiségek sem nagyok. A mennyiségi prognózisokat látva valószínű kevesebb görögdinnye jut exportra az idén.

Zöldséghajtatás

Paprikafélék, paradicsom, uborka

Az április-májusi meleg felgyorsította a növények fejlődését így a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb lehetett a termést leszedni. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején relatív túlkínálatot eredményezett a piacokon. Az export ekkor még nem indult meg, a belföldi piac pedig nehezen tudta felvenni a 20-30%-os többlet mennyiséget. Július közepén a piac stabilizálódott, megindult az export is, így mostanra egyensúlyi helyzet alakult ki. A piac szempontjából mindig kritikus a július vége – augusztus 20. közötti időszak, idén viszont ekkor is kiegyensúlyozott kereslet-kínálati helyzetet várunk. Paradicsomból az idén többet tudtunk értékesíteni a belföldi piacokon, mint az elmúlt években. Ez egyrészt az egyre jobb minőségnek, másrészt a cherry típusok termesztésének és egyre nagyobb népszerűségének is köszönhető. Egyelőre a hajtatásban komolyabb növény-egészségügyi probléma nem jelentkezett. A biológiai és az integrált növényvédelem a legtöbb termelőnél jól működik. Idén az elmúlt évekhez képest nagyobb gondot okoznak a levéltetvek, poloskák és egyes molykártevők.

Egyéb problémák

Az elmúlt 7 hónap tapasztalata, hogy az akut munkaerőhiány már a technológiai folyamatok időbeni elvégzését is akadályozza, a szedések késése (pl.: görögdinnye – túlérett termés) valamint a gyomosodás stb. veszélyeztetik a gazdaságos termelést. A megnövekedett költségeket (munkabér, inputanyagok, szállítás stb.) a termelői árak nem kompenzálják, mivel azok az elmúlt évek szintjén maradtak. A technológiai, technikai szint javításával, hozamnövekedéssel ezt némiképp tompítani lehet. Főleg a kézimunka igényes kultúráknál félő, hogy tovább csökken a termelés az elkövetkezendő időben, valamit fontos beruházások maradhatnak el.

A magas 27 %-os ÁFA a fogyasztói árakban megjelenve jelentős fogyasztás csökkenést eredményez, nem beszélve a szürke- feketekereskedelem által okozott károkról. A legtöbb hajtatott és szabadföldi zöldségféléből májustól karácsonyig a magyar termelés szinte 100 %-ban el tudja látni a hazai fogyasztókat jó minőségű áruval. Bizonyos növényfajokból exportra is jut, ennek mennyisége sajnos egyre kevesebb. Az adóreform igen sürgős feladat, ugyanis az ágazat relatíve magas kockázata és a csökkenő jövedelmezőség miatt sok gazda a tevékenység teljes feladását vagy a termelés szerkezetének átalakítását (áttérés szántóföldi növények termesztésére) fontolgatja. Márpedig ha egy termelést abbahagynak, azt nagyon nehéz újra indítani. Ezt kellene minél hamarabb megakadályozni annak érdekében, hogy a belföldi ellátás ne kerüljön veszélybe és az export piacaikon is megtarthassuk pozícióinkat.

A gondokat tetézi a gazdák relatíve magas átlag-életkora. Ha nem sikerül stabilizálni az ágazat helyzetét, javítani jövedelemtermelő képességét, akkor azzal kell számolni, hogy igen kevés fiatal lép majd a nyugdíjba vonulók helyére.

Ledó Ferenc
elnök
FruitVeB