A nagy meleg ellenére sok gazda jött el az ország távoli részeiből is, hogy megismerkedhessenek a Bejo katalógusában szereplő növények szinte teljes szortimentjével.

A házigazda, Erdei Lajos kertészete nem csak a magyar termelők számára fontos tesztterület, a holland nemesítők mellett a környékbeli, kontinentális adottságokkal rendelkező országok szakemberei számára is kiemelkedő jelentőségű tapasztalat szerzési lehetőség. Nem véletlen, hogy a kétnapos rendezvény első körében nemzetközinek mondható volt az esemény.

A hagyma békés aranya Fotó: viniczai

Erdei Lajos kiemelte, hogy az idei év jónak mondható. Kevés csapadékkal indult a vegetáció, aminek örülni lehet, hiszen a víz könnyebben pótolható, miközben a túlzott mennyiségű égi áldás számtalan probléma okozója. A szakember elsősorban a betegségekre, hagyma esetén a peronoszpórára és az alternáriára hívta fel a figyelmet.

A kelesztő öntözésnek köszönhetően szinte száz százalékos volt az eredés, s az követően kétnaponta 15-20 milliméter csapadékkal jutalmazta a növényeket. Szezon végére csökkentette a vízmennyiséget, s elsősorban reggeli illetve délelőtti kijutattásra koncentrált, hogy estére felszáradjanak a levelek. A hagyma ugyan nem „vizinövény”, de szereti a folyamatos és egyenletes vízellátást. Erdai Lajos ennek ellenére sem mondhatott le a növényvédelemről, a hagymában hetente, rutinszerűen védekezett, megelőzve ezzel a kialakuló betegségeket. Jelenleg még mechanikai gyomírtást végeznek, de a zsíros porcsin terjedésével a jövőben rákényszerülhet a vegyszeres kezelésekre.

Egy vörös sárgarépa a kínálatból Fotó: viniczai

„Hazánkban másfél évtizede betakarítás előtt még lezúzták a hagymaszárat, s a rend mellé tették, ma viszont a napégés elkerülése miatt inkább száradjon rá a hagymafejekre”- avatott be a szakember a termesztési fogásokba.

Bőséges választék saláta- és káposztafélékből Fotó: viniczai

A vörös-, lila- és sonkahagyma mellett a látogatók a cég gyökérzöldség, káposzta, saláta fajtáival is megismerkedhettek.

Erdei Lajos kertészete évről-évre a zöldségtermesztők találkahelye Fotó: viniczai

Forrás:
magyarmezogazdasag.hu