A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet támogatja az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 5 százalékra csökkentését.

Különösen fontosnak tartjuk ezt a húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazat esetében is, ahol jelenleg a legmagasabb, átlagosan mintegy 40% a feketegazdaság aránya. A zöldség-gyümölcs ágazatban ez a legóvatosabb becslések szerint is 55-60 milliárd forint ÁFA-kiesést jelent a költségvetésnek. Ez összességében több, mint a hús, a baromfi és a tejágazatok ÁFA-kiesése együttvéve.
Véleményünk szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi 27%-os ÁFA mellett nehezen megvalósíthatóak. Ezért a húsfélék tervezett ÁFA-csökkentése mellett kiemelten fontosnak tartjuk a zöldség-gyümölcs termékek ÁFA-jának is az 5 százalékra való mérséklését. Ezzel az ÁFA-csökkentéssel Magyarország ugyanolyan ÁFA szintet alkalmazna, mint a versenytársaink, ami lehetőséget biztosítana arra, hogy az európai és a megcélzott keleti piacokon is sikereket érjünk el.
A modellszámítások szerint az ÁFA-csökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana.