A foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) súlyosan károsíthatja a gyümölcsöket, jelentős gazdasági kárt okozva a cseresznye- és meggytermesztők számára. E kártevő irtására nem sok megoldás létezik. A Cyazypyr® hatóanyagú Exirel® SE rovarölő szer új hatásmechanizmust biztosít irtására (IRAC csoport: 28), így egy új, rendkívül hatékony növényvédelmi eszközt ad a termelők kezébe. Mivel a cseresznyelégy rajzásának ideje egybeesik a Drosophyla suzukii károsításának idejével, így – külföldi eredményeink alapján – számíthatunk a Ragholetis cerasii elleni pozitív hatással is.

Az Exirel® SE rovarölő szer 2020-ra is megkapta a szükséghelyzeti engedélyt meggyben és cseresznyében Drosophila suzukii (foltosszárnyú muslica) ellen.
Forgalomba hozatali engedély száma: 6300/935-2/2020 NÉBIH.
A készítmény felhasználható: 2020. május 4-től 2020. augusztus 4-ig.

Az Exirel® SE rovarölő szer hatékonyan irtja az imágókat, ami csökkenti a populációt és segít megelőzni a tojásrakást is. Az imágóra gyakorolt hatás eredményeképpen jelentős mértékben csökken a tojásrakás és a lárvák további kifejlődése, ami egyúttal korlátozza a további nemzedékek számát is. Nagyon rövid, 3 napos élelmezésügyi várakozási ideje révén jól illeszthető a technológiába és az integrált növényvédelmi programokba is.

Felhasználásra vonatkozó előírások

Felhasználható cseresznyében és meggyben Drosophila suzukii (foltosszárnyú muslica) ellen a virágzást követő és a gyümölcsszíneződési és érési időszakban előrejelzés és növényvizsgálat alapján maximum kettő alkalommal 0,75 l/ha dózisban. A koronamagasság ismeretében a felhasznált permetlé mennyisége 800-1000 l/ha. A készítmény integrált termesztésű cseresznye- és meggyültetvényekben a hasznos szervezetek védelme mellett technológiába illeszthető.

Az Exirel® SE kezelés eredményeképpen 20%-kal több a megmentett gyümölcs (olaszországi vizsgálatok)

Az Exirel® SE rovarölő szert a gyümölcs érése során kell alkalmazni, a Drosophila suzukii populációkárosító küszöbértékének elérésekor.

A Drosophila Suzukii (foltosszárnyú muslica) károsításáról ebben a videóban tudhat meg többet.
A Cyazypyr® hatóanyag hatását a foltosszárnyú muslicára ez a látványos videó szemlélteti.

www.fmcagro.hu
Facebook: @FMCAgroHungary

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.