Cyazypyr® hatóanyagú Benevia®, Verimark® és Exirel® rovarölő szerek az FMC-Agro kínálatában.

Az elmúlt 3 év alatt az FMC-Agro folyamatosan azon dolgozott, hogy a gazdálkodók megismerjék és sikerrel alkalmazzák az új, Cyazypyr® hatóanyagú rovarölőszer portfólió mindegyik tagját.

Ez idő alatt a Benevia®, a Verimark® és az Exirel® rovarölő szereket a kertészeti termesztés legkülönbözőbb szegmenseiben próbálhatták ki. A pozitív hazai tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a fenti termékcsalád képviselői és az általuk biztosított növényvédelmi megoldások a kertészeti termesztéstechnológia nélkülözhetetlen elemeivé váltak.

Úgy kezdhetik a kertészek a 2023-as gazdasági évet, hogy mindhárom fenti rovarölő szer végleges engedéllyel rendelkezik az összes engedélyezett kultúrában, lefedve ezzel a hazai zöldség/gyümölcs ágazat szinte minden területét. Így a gazdálkodók már a tervezés során beilleszthetik azokat növényvédelmi terveikbe.

A Cyazypyr® egy modern rovarölő hatóanyag, mely a rágó- (lepke- és bogárlárvák), szívó- (tripszek, moly- és levéltetű) és légykártevők ellen egyaránt hatásos. A portfólióba tartozó rovarölő készítmények egy eddig ismeretlen hatásmechanizmust képviselnek az engedélyezett kultúrnövények többségében, így alkalmasak a már kialakult rezisztenciák megtörésére is. Óriási jelentőségű tény, hogy a magas hatékonyság és hosszú tartamhatás mellett kímélik a hasznos élő szervezeteket, így sikerrel alkalmazhatjuk ezeket anélkül, hogy kipusztítanánk a számunkra hasznos rovarokat.

A rovarölő szeres palántabemártás reneszánsza

Újra megnyílt a lehetőség a palántázás előtti rovarölőszeres-bemártásra a Verimark® 20 SC használatával. A rovarölő szer véd a kis káposztalégy károsítása ellen. A kártevő nyüveinek rágása nyomán járatok keletkeznek, a megtámadott növények növekedése lelassul, megsárgulnak, elfonnyadnak és elpusztulnak.

Káposztafélékben (fejes káposzta, karfiol, brokkoli, bimbóskel) a palántákat kiültetés előtt, 2-5 lombleveles állapotban kell felszívatni a rovarölő szerrel, 15 ml/1000 db növény mennyiségben. A kezelést megelőző napon a palántákat lehetőleg ne öntözzük, hogy a növények a növényvédő szert felvegyék. Az előírt technológia betartása mellett nincs korlátozás az élelmezésügyi várakozási időre.

Az egy napon kiültetett káposztatáblában szabad szemmel is jól látható, hogy a Verimark® kezelés (jobbra) jelentősen növelte a káposzta vitalitását, 2-3 héttel előrébb volt a más rovarölő hatóanyaggal kezelt (balra) káposztapalántákhoz képest. (Fajsz, 2020.)

A tenyészidőszak kezdetén történő alkalmazásával a rovarkártevők elpusztításán túl ki tudjuk használni a hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emelheti nyereségességünket. Termesztési kísérletek igazolták, hogy a készítményre alapozott termesztéstechnológiák 74%-ában növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be.

A káposztafélék állományvédelme

A káposztafélék későbbi fejlődési szakaszában a gazdálkodók számára a Benevia® rovarölő szer megfelelő időben történő kipermetezése megoldást nyújthat szinte az összes káposztát károsító kártevő ellen, mint pl. tavaszi káposztalégy, közönséges liszteske, fehér lepkék, bagolylepkék, káposztamoly. A Benevia® valódi tojásölő hatással is rendelkezik, a molykártevők tojás, lárva és báb alakját is elpusztítja, míg a liszteske minden fejlődési alakja (kivéve pupárium) ellen hatékony.

Ide kattintva  a fenti technológiával szerzett gyakorlati tapasztalatait ismerteti egy rövid videóban Pap Tamás nyíregyházi termelő:

További termékinformációk és felhasználási javaslat az FMC-Agro weboldalán és termékkiadványaiban érhető el.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.