Oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kapott a Szabolcsi alma, mellyel Magyarország leghíresebb almatermő vidékéről származó termés már uniós oltalom alá tartozik.

A magyar almatermesztés hírnevét a Szabolcsi alma alapozta meg. A Szabolcsi alma termesztésének szakmai ismeretei a lehatárolt földrajzi területen generációról-generációra öröklődnek. Az almatermesztésre vonatkozó korszerű ismeretek átadását a Debreceni Egyetem több mint 70 éves múlttal rendelkező Újfehértói Kutatóintézete fajtafenntartással, minősített szaporítóanyag előállításával és szaktanácsadással segíti. A jogosult Szabolcsi alma Termelői Csoport célja a szabolcsi almatermesztés hagyományaira építve, a kor kihívásainak megfelelő és fenntartható módon termesztett, kiváló minőségű étkezési alma előállítása, feldolgozása és fogyasztásának népszerűsítése.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig a terméke népszerűsítésében.

A Szabolcsi alma mellett az Európai Bizottság két másik magyar agrártermék elnevezését jegyezte be uniós oltalom alá, mint Borzag pálinka, és a Sárréti kökénypálinka.

Forrás:

ÚJABB HAZAI TERMÉKEK ÁLLNAK UNIÓS OLTALOM ALATT