Február elejéig folyamatosan drágult a sárgarépa Ukrajnában, és a visszaesés ellenére is kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. 

Az EastFruit információi szerint február első napjaiban lefelé kezdett korrigálni a sárgarépa rekordmagasságokban levő ára. Ennek oka, hogy jelentősen nőtt a kínálat, mivel az ukrán gazdák jelentős része gondolta úgy, hogy nincs értelme tovább tárolni az idei termést, és elkezdtek nagy mennyiségeket piacra dobni, ami azonnal hatással volt az árak alakulására.

A jelenlegi ár 18-25 UAH/kg (175-245 Ft/kg) között mozog, ami 18%-os csökkenést jelent az egy héttel korábbi szinthez képest, de még mindig csaknem kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált árnak. A gazdák azért is döntöttek a nagy mennyiségű sárgarépa piacra vitele mellett, mert a kisebb tárolókban a háború miatt gyakran előforduló áramkimaradások minőségi problémákat okoznak a betárolt áruban. A nagyobb gazdaságok generátorokkal jobban el vannak látva, ezért ők nem szembesülnek minőségromlással, és látva a csökkenő árakat, nem is mostanában fogják értékesíteni készleteiket.

Az árak tovább alakulását tekintve a szakértők szerint hamarosan akár újabb drámai áremelkedés is elképzelhető, mivel a mostani szezonban betakarított sárgarépa mennyisége meglehetősen szerény volt, ráadásul minőségi problémák is adódnak a betárolt tételekkel.

A cikkhez szemlézett írások:

Ukrainian farmers have reduced prices for carrots

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: a 6. héten sem változott a sárgarépa ára

Hollandia: február elején tovább emelkedett a sárgarépa ára

Lengyelország: az új csúcsról valószínűleg még tovább emelkedik a sárgarépa ára

Franciaország: 20%-kal marad el a sárgarépatermés a tavalyitól

Hollandia: kivárásra játszanak a szereplők a sárgarépa piacán

Ausztria: stabil maradt a sárgarépa ára