A ToBRFV után megérkezett a hasonló tüneteket okozó ToFBV (Blunervirus solani).

Február 27-én a Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal (ANSES; Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) figyelmeztetett az új paradicsomvírusra, a ToBFV-re, és további munkát javasolt a kockázatok felmérésére:

„A ToFBV (Tomato Fruit Blotch Virus), amely nem tévesztendő össze a ToBRFV-vel (Tomato Brown Rugose Fruit Virus), első észleléseit 2018-ban Olaszországból és 2019-ben Ausztráliából jelentették, majd ezt követően Brazíliából, Portugáliából, Spanyolországból, Szlovéniából, Görögországból és Svájcból is érkeztek jelentések. A mai napig nincs a ToFBV-re vonatkozó szabályozás” – írja beszámolójában az ANSES.

„A tünetek késői megjelenése azt jelenti, hogy nem lehet előre jelezni azokat. A megfigyelt károsodás a gyümölcsre korlátozódik: súlyos elszíneződés és deformáció jellemzi, ami a gyümölcsöt piacképtelenné teszi. A leveleken nem figyelhetők meg korábbi tünetek, a kártétel kizárólag a termésen jelenik meg, ami a termelés során lehetetlenné teszi, hogy bármilyen ellenintézkedést tehessünk, például a fertőzött növények eltávolítása sem lehetséges, mert nem látható a fertőzés. Az egyetlen lehetőség a vírusvektor, a paradicsom-levélatka (Aculops lycopersici) elleni folyamatos védekezés. A gazdasági hatás súlyos lehet, amint arról több országból, többek között Olaszországból és Spanyolországból is beszámoltak. A mai napig, tekintettel a vírus nemrégiben történt jellemzésére, nem írtak le rezisztens fajtát, és a paradicsomfajták fogékonyságát nem vizsgálták” – olvasható az ANSES közleményében.

Tekintettel a franciaországi üvegházi paradicsomtermesztés fontosságára, a ToFBV által a jelenlegi elterjedési területén okozott károkra, a több kontinensen és az Európai Unión belüli termőhelyekről érkező egyre növekvő számú jelentésre, valamint a vírusra vonatkozó szabályozási intézkedések és kórokozóstátusz hiányára, Franciaországban az ANSES a ToFBV-vel kapcsolatos növény-egészségügyi kockázat értékelését végzi. A cél, hogy felmérjék a vírus behurcolásának és terjedésének kockázatát, a vírus lehetséges gazdasági hatásait, valamint meghatározzák a lehetséges növényvédelmi intézkedéseket.

(Nyitókép: ANSES)

A cikkhez szemlézett írások:

French Food Safety Agency warns of ‘new’ ToBFV tomato virus

Kapcsolódó cikkek:

2023. május: Óriási áradások és jégeső Észak-Olaszországban: 300 millió euróra becsülik a károkat

Fontos változás a paradicsom barna termés-ráncosodást okozó (ToBRFV) károsító növényegészségügyi státuszában

Európai Unió: ősszel módosulhat a ToBRFV vírus karantén státusza

Marokkó: ismét megjelent a ToBRFV vírus a paradicsomállományokban

Szlovákia: ToBRFV-fertőzés egy Léva melletti üvegházban

Fruit Logistica innovációk 22.: ToBRFV rezisztens paradicsomfajták

Hollandia: 41 paradicsomfarm jelentett ToBRFV fertőzést június elejéig

November 1-től karantén károsítónak minősül a Jordán-vírus (ToBRFV)