Az Európai Bizottság közleményt adott ki azokról a koronavírus-válságból levonható tanulságokról, amelyek segíthetnek az élelmiszerbiztonság megőrzésében egy fokozott kockázati tényezőkkel rendelkező környezetben. Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete nagyjából egyet is értett a Bizottság értékelésével, és üdvözli a javasolt intézményi választ, amely egy vészhelyzeti felkészültségi és reagálási mechanizmus (EFSCM) létrehozására irányul az élelmiszer-ellátási láncot érintő válsághelyzetekre adott válaszlépések jobb koordinálása érdekében. Csakhogy ami a Bizottság által azonosított európai gyengeségeket és függőségeket illeti, a “Farm to Fork” („Termőföldtől az asztalig”) stratégiában javasolt megoldások továbbra sem egyértelműek.

Amint azt Ursula von der Leyen elnök asszony a legutóbbi uniós mezőgazdasági kilátásokról szóló konferencián kijelentette, a mezőgazdasági ágazat ellenálló képességének kulcsfontosságú szerepe volt a 2020-as világjárvány csúcspontján. A Copa és a Cogeca osztja a Bizottság elemzését az európai szinten hozott intézkedések jelentőségéről, valamint a nemzeti és európai koordináció szükségességéről az előre nem látható válságra adott, időben meghozott és felkészült válaszlépések érdekében. A szervezetek szerint fontos elkerülni a félretájékoztatást és az egyoldalú nemzeti intézkedések bevezetését, amelyek megzavarhatják a belső piacot, és növelhetik az élelmiszer-ellátási láncra nehezedő nyomást. A Bizottság, a Copa és a Cogeca által javasolt biztonsági válsághelyzetekre való felkészülési és reagálási mechanizmus ötlete szintén alátámasztja a Bizottság kockázatelemzését, tekintettel a növekvő bizonytalanságra, amelyet többek közt az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események és az uniós termelési kapacitásokat is érintő piaci ingadozások okoznak.

A mechanizmus létfontosságú lehet egy olyan időszakban, amikor a világ vezetői a glasgow-i konferencián végzett tárgyalásokat követően felismerik, hogy át kell térni a fenntartható és az éghajlatváltozással szemben ellenálló élelmiszerrendszerekre, figyelembe véve, hogy a mezőgazdaság mennyire sebezhető az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Amint azt a közlemény is elismeri, Európában vannak bizonyos függőségek és gyenge pontok, amelyekkel foglalkozni kell. Az Európai Bizottság közleménye viszont nem elég pontos e lényeges kérdésben, különösen ami a “Farm to Fork” stratégia keretében nyújtandó megoldásokat illeti. Ennek a fő stratégiának a tervezetében a Bizottság kiemeli a mezőgazdaság számára rejlő lehetőségeket, ám figyelembe kell vennie azokat a kockázatokat és kényszerítő körülményeket is, amelyeket ez a stratégia együtt járhat. A lehetséges hatásokat vizsgáló első, még nem teljes körű tanulmányok máris egyértelmű tendenciákat mutatnak, melyek az EU termelési potenciáljának csökkenése és az egyre növekvő importfüggőség irányába mutatnak. A Copa-Cogeca az Európai Parlamentet követve részletes tanulmányt kér a stratégia hatásairól, különösen az ebben a készenléti tervben felvetett néhány kockázati tényező miatt.