Megalakulásának 16. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlést a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) január 12-én. Reggel kilenc órától zárt ülés keretében, titkos szavazással választották meg az új elnököt és az igazgatósági tagokat. Az új elnök 335 igen és 3 nem szavazattal Nagypéter Sándor lett.

11 órakor kezdődött az ünnepi közgyűlés, ahol Ledó Ferenc üdvözölte a közel 400 vendéget. Külön köszöntötte Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkárt és Szirbik Imre polgármestert, majd a szövetkezet elmúlt 16 évét ismertette. A DélKerTÉSZ 2002. november 7-én alakult meg 23 taggal, a taglétszám jelenleg 500-550 fő körül stabilizálódott.

A harmadik szakaszban, 2012-2018. között felértékelődött az értékesítési biztonság, ekkor vezették be a kötelező fajtaválasztást a paprikaféléknél és a paradicsomnál, tovább erősítették a biológiai növényvédelmet, a nyomon-követés 100 százalékos lett. Az országban a legnagyobb csomagoló kapacitással rendelkeznek, mondta Ledó Ferenc, hozzátéve, hogy napi 80-85 tonna árut tudnak csomagolni, a telepen két műszakban közel 300 ember dolgozik. A leköszönő elnök előadásában elmondta, hogy a DélKerTÉSZ nonprofit jelleggel működik, elsődleges az élelmiszerbiztonság és a minőség. A DélkertTÉSZ úttörő munkát végzett annak érdekében, hogy a szentesi paprika oltalom alatt álló földrajzi árujelző lett.

Ezután az új elnök, Nagypéter Sándor a következő 5 év terveiről adott tájékoztatást. Piaci lehetőségként említette a kígyó uborka és a kaliforniai paprika termesztésének felfuttatását. Kiemelte, hogy a technológia fejlesztése mellett a csomagolóanyagok területén is egyre inkább környezetbarát, lebomló anyagokat kívánnak használni.

Fontosnak a nevezte a TÉSZ-ek közötti együttműködés erősítését, valamint a munkatársak és tagok folyamatos képzését.

A beszámolók után Janó Imre, a DélKerTÉSZ értékesítési- és telepvezetője a munkatársak koszorújában búcsúzott Ledó Ferenctől. Megköszönte a kimagasló munkát, amellyel elősegítette a szövetkezet fejlődését.

Ledó Ferenc leköszönt ugyan a DélKerTÉSZ elnöki pozíciójáról, de a FruitVeB-nél és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál betöltött tisztségeivel továbbra is segíti majd a DélKerTÉSZ munkáját.