Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért. 

Termesztett kultúráinkat számtalan környezeti veszély fenyegeti. A klimatikus változások miatt jelentősen felszaporodott talajlakó kórokozók egyre nagyobb kihívásokat jelentenek és akár az állományok teljes pusztulásához is vezethetnek. A folyamatos hatóanyag kivonások, valamint az áruházlánci saját hatásköri korlátozások miatt a felhasználható kemikáliák száma szinte napról-napra csökken, így egyre nagyobb jelentősége van a hatékony biológiai megoldásoknak! Ezekkel sok estben környezettudatosan kiegészíthetjük, jó esetben akár teljesen ki is válthatjuk a kémiai hatóanyagokat! A Kwizda Garden által forgalmazott, a növényeink számára egészséges környezetet biztosító hasznos gombákat és baktériumokat tartalmazó készítményeket alkalmazva biológiailag fékezhetjük a károsítók terjedését és javíthatjuk a talajunk egészségi állapotát. Ezekkel viszont meg kell tanulnunk bánni, egy új szemléletet kell elfogadni, hogy a lehető legjobban ki tudjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

  Még aki csak felületesen figyeli és követi a növénytermesztésben és a növényvédelemben lezajló változásokat, annak is feltűnhetett, hogy az utóbbi években egyre több cég kezdett el komolyabban foglalkozni a biológiai, mikrobiológiai hatóanyagokkal, egyre több termék jelenik meg a piacon. Ennek több oka van, például a fentebb említett kivonások és szigorítások (Green Deal), egy dinamikusan növekvő vásárlói és lakossági „zöld” igény, és egy újabb löket ehhez a nagyobb népszerűséghez az AÖP (Agrár-ökológiai Program) pontrendszere is, amelyek mind a biológia hatóanyagok fejlesztésének és alkalmazásának az irányába terelik a gyártókat és a termelőket.

  Azonban egy-egy termék kiválasztásakor jó lenne néhány olyan dolgot figyelembe venni, ami döntően befolyásolhatja a növényvédelmünk hatékonyságát, és ezen keresztül a jövedelmezőségünket:

Nem mindegy, hogy egy hatóanyag hozamfokozóként, vagy növényvédőszerként van engedélyezve!

Nem mindegy, hogy egy termék melyik gombafaj melyik törzsét tartalmazza!

Nem mindegy hogy a termék milyen mennyiségben tartalmaz hatóanyagot!

  A növényvédő szer engedéllyel bíró biológiai hatóanyagok garantáltan tudják, amit tudniuk kell, hiszen hosszú évek szigorú és összetett vizsgálatai után kapták meg az engedélyüket!

  Gyakran halljuk vissza a termelőktől, hogy: „Azt mondta a képviselő, hogy ez is ugyanaz, csak sokkal olcsóbb!”, pedig sajnos sok esetben nem is ugyanarról a törzsről, és még csak nem is ugyanarról a hasznos gombafajról van szó! Jó tudni és tisztában lenni azzal, hogy például csak a Trichoderma gombanemzetségben közel 400 faj (pl.: T. viride, T. asperellum, T. harzianum, stb) és azokon belül is több törzs létezik. Jelen tudásunk szerint például a közel 700 ismert Trichoderma asperellum törzs közül a szakirodalmi adatok szerint a T34 törzs a legagresszívebb, amely összetett működése révén az összes többi törzset kiszorítja a gyökérzónából.

  A kijuttatott hatóanyagmennyiség pedig egyértelműen és döntően befolyásolja a hatékonyságot és sok esetben a hatássebességet is. Például 1×106-on CFU­*/g vagy 1×109-en CFU/g mennyiség között 1000 szeres a különbség, ami már akkor is figyelemre méltó, ha valóban ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza a két termék. Bizonyos hatóanyagszint alatt pedig már nem is beszélhetünk hatásról! Kár olyan termékért pénzt kiadni, ami 105-en alatti mennyiségben tartalmaz mikrobiológiai hatóanyagot, hiszen több hasznos gombafaj esetében szinte e-körül van a talajaink természetes hatóanyagtartalma is!

Fuzárium fertőzése salátán

  Az Idemio® egy olyan új biológiai növényvédőszer, amellyel hatékonyabb, ugyanakkor környezetbarát lehetőségünk van a talajlakó gombák elleni védekezésben.

*= CFU: Csíraképző telepek száma ~ spóraszám

Varga László

Kwizda Agro Hungary Kft, Garden Ágazat

Kertészmérnök, szaktanácsadó

Zöldségtermesztési szakmai vezető

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu