A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9. § (2) bekezdése szerinti, este 7 órai zárási kötelezettség az „üzletekre, lottózókra és nemzeti dohányboltokra” vonatkozik. Az „üzlet” fogalmát a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27 pontja határozza meg, a nagybani piac kívül esik e fogalom-meghatározáson.

Éppen ezért a nagybani piacok nyitva tarthatnak a 19:00 és 5:00 óra közötti időszakban.

Másik fontos kérdés, hogy a Rendelet 3. § (5) bekezdése szerint okirattal szükséges igazolni, hogy a közterületen való tartózkodás munkavégzés vagy munkavégzés helyére való eljutás vagy onnan a szálláshelyre, lakóhelyre való eljutás céljából történik. A kormany.hu honlapon letölthető nyomtatvány alapvetően az alkalmazotti jogállású személyek számára alkalmas, így kérdés, hogy milyen okirattal igazolhatják a fentieket az önfoglalkoztató dolgozók, így különösen az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók, ha pl. piacra mennek árusítani vagy onnan térnek haza, kényszerűen a 19:00 és 5:00 óra közötti idősávban.

Az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók az alábbi linkről letölthető igazolást a szükséges adatokkal kitöltve és aláírva tartsák maguknál, így igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából tartózkodnak lakóhelyükön, tartózkodási helyükön, vagy szálláshelyükön kívül:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/munkaltatoi_igazolas-.pdf

Köszönjük az Agrárminisztérium gyors közbenjárását!

FruitVeB