Megrendítő képeket közöltek a szupercella pusztításáról a FruitVeB belső fórumán a tegnap délutáni órákban dél-alföldi termelők.

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt. A termelők a károk felmérését végzik. Az Időkép híradása szerint tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, főként Domaszék és Zákányszék körzetében dió nagyságú jéglabdák pusztítottak, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

Sajnos a mai napon, szeptember 30-án is hasonló zivatarokra lehet számítani, így három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) narancssárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A csapadékrendszer reggeli-délelőtti áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus emlékeztett arra, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk. Talán a leginkább szembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása. A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 km-es szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. Az alábbi radarképen látható, hogy mennyire keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig a jégesőt okozó sáv hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

A cella Pécs városán szép peremfelhővel vonult át, ám itt még nem volt benne villámtevékenység. Baját elhagyva viszont tovább erősödött, egyre intenzívebbé vált benne a villámtevékenység is, s ezt követően a cella már szignifikáns jégméretet is tudott produkálni. A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben a 14-16 km-t is elérheti, a mai példányban is meghaladta a 10 km-t. Sajnos így Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom mind-mind jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott.

Megrázó képek a tegnapi károkról:

A cikkhez szemlézett írások:

Időkép: Tetőket lyuggatott, gyümölcsöseket vert szét a jég délen

OMSZ: Figyelmeztető előrejelzés (zivatar, 2022. szeptember 30., péntek)

5 órán át robogott a jégesős szupercella

Szupercella okozott jégesőt délen