A FruitVeB 2017. május 21-23. között szaktanácsadók és termelők részvételével szakmai látogatást szervezett Belgiumba, Flandria régióba. A flandriai VLAN (a magyar AMC-nek megfelelő szervezet) képviseletében Gert Van Causenbroeck fogadta a 30 fős csoportot, amelyet dr. Nagy Béla, Flandria Magyarországi Kereskedelmi Kirendeltségének vezetője is elkísért.

A látogatáson készült képek:

A tanulmányút kiemelt célja volt megismerni a Flandriában alkalmazott nyomonkövetési rendszert, amelyet a termékpályán sikerrel alkalmaznak. A szakmai úton résztvevők saláta, póréhagyma és cukkini termeléssel foglalkozó termelőket látogattak meg, a farmokon tanulmányozták az ott alkalmazott nyomonkövetési és az értékesítési rendszert. A helyi termelőknél tett látogatás betekintést engedett a termelők munkájába, valamint megismerkedtek a termelőnél végzett postharvest feldolgozás és az áruvá készítés folyamatával.

A csoport a teljes ellátási lánc mentén tovább követte a folyamatokat, megismerve a nyomonkövetési rendszer működését. Ennek alapja egy olyan minőségbiztosítási rendszer, amelyben a termelő, a veiling és a kereskedő egyaránt részt vesz. Az anyagi folyamatok adminisztrációját a minden szereplő által szabadon elérhető számítógépes rendszer biztosítja, az áru azonosítására pedig a termékpálya egészén vonalkódos rendszer szolgál. A termékek könnyebb azonosítása érdekében a fogyasztó is kap támogatást, ugyanis a termékek besorolását már a farmokon a termelő által a csomagoláson elhelyezett, könnyen azonosítható márkamegjelölések is jelzik.

A termelő által beszállított áruk értékesítése a termelői szervezetek által létesített és fenntartott Veilingekben történik. Ezek a központok a flandriai zöldség-gyümölcs termelés és értékesítés egészét átfogják. A hlyszíni látogatás során a csoport működés közben követhette, hogyan folyik az értékesítés a BelOrta, a valamint REO Árverési Csarnok és Logisztikai Központban. Ezek a központok egymással is összeköttetésben vannak, így az egyes áruféleségek értékesítésre felajánlott mennyisége és végső értékesítési ára mindenki számára szabadon elérhető információ. A termelő a nap végén az értékesítés során kialakult átlagárat kapja, a felesleges termékmennyiségeket pedig a rászorulókat ellátó Élelmiszerbankon keresztül vonják ki a forgalomból.

A látogatás során a Hoogstraten Fajtakísérleti Állomás tevékenységével is megismerkedhettek a résztvevők. A korszerűen felszerelt üvegházakban, fóliasátrakban és szabadföldi ágyásokban paradicsom, paprika, szamóca fajták termesztésbe vonási kísérleteit mutatták be a házigazdák.

REO film:

BelOrta film

Árverés működése  BelOrta  

Hoogstraten film