Egyre inkább célba ér a kormány által meghirdetett fenntarthatósági program, körtéből jó termés várható az idén, almából kevésbé.

A Svájci Gyümölcstermesztők Egyesülete (SOV, Schweizer Obstverband) és a belföldi zöldség- és gyümölcskereskedők szövetsége, a SWISSCOFEL igen ambiciózus programot indított “Nachhaltigkeit Früchte” (Fenntartható gyümölcsök) címmel, mely az értéklánc összes érintett szereplőjét bevonva igyekszik növelni és támogatni a fenntartható alma- és körtetermesztést. A SWISSCOFEL szerint ez a program a fokozódó fogyasztói igények következménye, és egyben jó válasz a kormány által meghirdetett “Sauberes Wasser” (Tiszta víz) programra is.

Az idei alma- és körteszezon kezdetén Manuel Strupler, nemzeti tanácsi képviselő (Thurgau kanton) képviselője hangsúlyozta, hogy az ágazat példát mutat a gazdaság többi szereplője számára, mivel érzékeli a társadalom, a fogyasztók és a politika felől érkező igényeket, és ezekre számon kérhető intézkedéseket, programokat vezet be. A fenntarthatósági program kilenc fenntarthatósági célt tartalmaz, és mintegy 90 intézkedést ír elő. Az intézkedések széles palettájának köszönhetően minden vállalat egyéni kiindulási helyzetét figyelembe véve járulhat hozzá ahhoz, hogy az ágazat még fenntarthatóbb módon termelhessen. A program támogatottsága nagy: az almatermésűek területének már több mint 85%-át fenntartható módon művelik meg. Az alpesi országban működő vezető kiskereskedők is támogatják a programot, és a többlet erőfeszítésekért az első- és másodosztályú almára és a körtére 6 centime/kg (kb. 25 Ft/kg) kompenzációt adnak a termelőknek.

Az idén körtéből viszonylag jó termés várható Svájcban (18,5 ezer tonna), almából viszont a tavalyinál kisebb, 114,5 ezer tonnás termést prognosztizál a SWISSCOFEL.

A cikkhez szemlézett írások:

Schweizer Obstverband: Noch nachhaltigeres Kernobst ist pflückbereit

Kapcsolódó cikkek:

Svájc: élénk a kereslet a bioalma iránt

Svájc: csak fenntartható módon „ajánlott” almát és körtét termeszteni