A felülettakaró labdákkal az öntözéshez tárolt víz párolgási vesztesége akár 90%-kal csökkenthető, ráadásul mérsékli az algásodást, nem igényel karbantartást és még a szélviharoknak is ellenáll.

Az öntözőmedencék és tűzi víztározók nélkülözhetetlen elemei a gazdaságoknak vagy a különböző ipari, agrár létesítményeknek. Nem könnyű azonban megőrizni ezeknek az értékes vizeknek a mennyiségét és minőségét: az algásodás és a párolgási veszteség egyszerre nehezíti a gazdálkodók életét. Az Euro-Matic mezőgazdasági takarólabdái azonnali és évtizedeken át tartó megoldást kínálnak a víztározók problémáira. Cikkünk olvasói számára exkluzív lehetőséget biztosítunk a kapcsolatfelvételre. Hívjon minket a FruitVeB cikkére hivatkozva a +3630 405 2292 telefonszámon vagy írjon szakértő kollégánknak közvetlenül WhatsApp-on és igényelje díjmentes konzultációnkat, amelynek keretében megoldást kínálunk víztározója vízügyeire!

Megállj az algásodásnak, avagy mi az a mezőgazdasági takarólabda és hogyan segíti a gazdálkodókat?

A mezőgazdasági takarólabda nagysűrűségű polietilénből (HDPE) készült üreges test, amely a megfelelő mennyiségben telepítve összefüggő fedést alkot a folyadék felszínén. Az egyenként 10 centiméteres, fekete színű, UV-álló alapanyagú  takarólabdák védőszőnyeget képeznek a víztükörön, és  így lefedik a vízfelület 91%-át. Ez a nagyarányú fedés és labdák fekete színe azt garantálja, hogy a vízbe nagyon kevés fény jut be, gyakorlatilag teljesen leárnyékolja a vizet, ami az algák és vízinövények szaporodásának, életben maradásának nem kedvez, hiszen számukra létfontosságú a napfény. Ennek eredményeként a labdás fedőréteg használatával az algák és vízinövények okozta problémák könnyedén megszüntethetőek. A telepített labdák a felület takarásával nemcsak az algásodás problémáját kezelik, hanem a párolgás mértékét is drasztikusan csökkentik akár 90%-kal. Nagy melegben vagy száraz, aszályos periódusokban a víztározó biztonsággal őrzi meg a betárolt vízmennyiséget. Egyszerű fizika – nagyszerű megoldás!

A takarólabdás fedőréteg a gyakorlatban nem okoz semmilyen problémát vagy hátrányt, mivel továbbra is könnyedén kiszivattyúzható az öntözővíz a tározóból, hiszen a labdák nem tömítik el a szivattyút. Eső vagy feltöltés esetén a labdák közötti hézagok teszik lehetővé az utánpótlás mederbe érkezését. Nagy szélvihar esetén sem kell félteni a labdákat, mert a vízzel töltött és öntöltő takarólabda-változatok akár az orkán erejű 150 km/h-ás szélnek is ellenállnak. A labdáknak az sem okoz gondot, ha tározóban a folyadékszintje megváltozik, mert azt könnyedén tudják követni még akkor is, ha ez a felszín méretének csökkenésével jár. Ilyenkor egyszerűen egymásra rendeződnek, és több rétegű fedést biztosítanak. Ha pedig ismét a szokásos szintre emelkedik a vízszint, akkor maguktól elterülnek. A labdás fedés nagy előnye még, hogy ez a megoldás egyszeri beruházást igényel, amely ez után évtizedeken keresztül karbantartás nélkül, költségmentesen teszi a dolgát. A tartós, ellenálló HDPE alapanyagnak köszönhetően a mezőgazdasági takarólabdák akár 30-40 évig is ellátják eredeti funkciójukat, és biztonságot, kiszámíthatóságot garantálnak a vízgazdálkodásban.

Világszerte Bird ball, Shade ball, Cover ball néven is ismert Euro-Matic takarólabdák repülőterek, bányaipari vállalatok, mezőgazdasági vállalkozások víztározóiban, illetve szennyvíztisztítók medencéiben teljesítenek igazoltan kiváló szolgálatot Európa-szerte és világ más tájain is. Ez nem véletlen, hiszen a vevők számára rengeteg előnyt kínál a takarólabdás fedés, amelynek eredményeként költségcsökkenés és/vagy hatékonyságnövekedés formájában gyorsan realizálható a befektetés ára. Kérje díjmentes telefonos konzultációnkat szakértőinktől és védjük együtt gazdasága vízkincseit évtizedeken át!

Gyakran ismételt kérdések

K: A mezőgazdasági takarólabdák nem szennyezik a betárolt vízkészleteket?

Az Euro-Matic takarólabdák élelmiszer tárolására alkalmas minősítésű HDPE alapanyagból készülnek, így nem terhelik a vízminőséget. Ráadásul a termék életciklusa végén könnyedén újrahasznosítható, új termék készíthető belőle.

K: Hány darab takarólabdára van szükségem az algásodás megszüntetéséhez?

Egy négyzetméter vízfelület fedéséhez 116 darab Euro-Matic takarólabdára van szükség. A pontos mennyiség kiszámításában szakértő kollégáink segítenek a helyszíni szemle során!

K: Hány év garancia van a terméken?

Az Euro-Matic takarólabdák várható élettartama legalább 30-40 év, amelyből a garancia időtartama 10 év. A speciálisan erre a célra kifejlesztett anyaghasználat (időjárásálló és UV-álló adalékanyagok hozzáadása) szavatolja a tartósságot.

K: A takarólabda nem tömíti el a szivattyút?

Nem, a mezőgazdasági takarólabdák nem tömítik el a szivattyúkat. Még abban az esetben sem, ha szívócsonk átmérője nagyobb, mint a labdák 100 mm-es mérete. Erre is van megoldási javaslatunk.

K: Megtérül?

A mezőgazdasági takarólabdák alkalmazásával éves szinten ‒ a tározó méretétől függően akár több ezer, vagy több tízezer liter értékes vizet is megtakaríthat, így az Euro-Matic megoldása nemcsak gazdaságos, de a víztakarékossági, környezetgazdálkodási beruházásnak sem utolsó!