Szedőknek: hordozható kocsányvágó a gyümölcskárosodás megelőzésére

Az alma szedése, majd tárolása során a kocsány okozta felületi sérülések „csendes gyilkosnak” számítanak. Leighton Rice, a testre szerelhető kocsányvágó készülék fejlesztője szerint szedés közben a gyümölcsösben átlagosan az almák 8-10%-ának héján keletkeznek apró sérülések, de gondatlan szedők esetén ez akár 20%-ra is felkúszhat. A kocsány okozta szúrások, héjsérülések másodlagos tárolási veszteségekhez vezetnek, az opportunista kórokozók behatolási pontjaként szolgálnak. Rice úgy gondolta, hogy a kocsány megrövidítésével a probléma elkerülhető, ezért sokáig dolgozott egy olyan vágóeszköz kifejlesztésén, ami nem hátráltatja túlságosan a szedőmunkásokat.

A több éves próbálkozást követően piacra dobott StemPunk vágóeszköz pántokkal rögzíthető a szedőmunkás mellkasára, így a szedő mindkét keze szabadon marad. A leszedett almákat az eszközhöz érintve a készülék biztonságosan rövidíti le a kocsányt úgy, hogy az a továbbiakban már nem okozhat héjsérülést a többi gyümölcsön. Így néz ki a rövidített kocsányú gyümölcs:

Így működik a készülék aktív használat közben:

A StemPunk használata különösen a vékonyabb héjú, kényesebb fajták szedésénél lehet előnyös, mint amilyen például a Fuji vagy a Honeycrisp.

A StemPunk tavaly került kereskedelmi forgalomba, és a gyártó szerint túlságosan nagy is a kereslet, alig tudnak belőle eleget gyártani, bár az eszköz használatát a szedőmunkások eleinte nem nagyon szeretik. A készüléket Kanadában, Chilében, Új-Zélandon, Ausztráliában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Hollandiában is használják.

Ára (szállítás nélkül) 124 dollár, pótpengék pedig 32 dollárért kaphatók. A termékek a StemPunk weboldalán rendelhetők meg.

A cikkhez szemlézett írások:

New tool reduces stem punctures and secondary storage losses in apples