A termelőket és kereskedőket tömörítő szövetség megkongatta a vészharangokat, és egy három pontos stratégiai tervvel állt elő az ágazat megmentése érdekében.
A Spanyol Fokhagymatermelők és -kereskedők Országos Szövetségének (Anpca) április 4-én tartott rendes közgyűlésén ismertették a legfrissebb adatokat, amelyek igen aggasztóak: a spanyol fokhagyma-vetésterület több mint 30%-kal csökkent az elmúlt két évben. Az Anpca jelenleg a legnagyobb európai fokhagymatermelőket és -kereskedőket tömörítő szövetsége: a 2024-es termőterület 10215 hektár, 2023-ban pedig több mint 220 ezer tonna árut forgalmazta, ami a Spanyolországban forgalmazott mennyiség több mint 80%-át és a teljes európai mennyiség 65%-át teszi ki. Jelenleg 65 társult forgalmazó céget és közel 1800 termelőt tömörít a szövetség.
“A fenti számok jól mutatják, hogy a spanyol fokhagyma milyen nagy nehézségeken megy keresztül az utóbbi években” – nyilatkozta Jose Carlos Arroyo (PROACO SL), a szövetség titkára. Az okok között a termelési költségek erőteljes növekedését, a vízkészletek egyre szűkösebbé válását és a munkaerő kérdéséhez kapcsolódó nehézségeket említette.
Bár a fokhagymát az Európai Unió stratégiai fontosságú növénynek tekinti, a termelők egyre védtelenebbnek tűnnek az európai és nemzeti kormányok által hozott számos intézkedéssel szemben, főleg a növényvédőszerek, hatóanyagok betiltása nehezíti helyzetüket. A találkozó során a szövetség elnöke, Juan Salvador Peregrin bemutatta a spanyol fokhagymaágazat stratégiai tervét, egy olyan dokumentumot, amely tartalmazza az ágazat fő cselekvési irányvonalait az elkövetkező évekre, azzal a céllal, hogy a spanyol fokhagyma ismét megérdemelt helyére kerülhessen. A terv három fő pontot tartalmaz, amelyek a termelésirányításra, az üzemekben zajló folyamatok elemzésére és a külső tényezők ellenőrzésére összpontosítanak.
Peregrin szerint a termelésirányításnak kiváló minőségű szabványok szerint kell történnie, hogy a termék megfeleljen a spanyol fokhagymától megkövetelt minőségi standardoknak. “Ennek érdekében már a parcellára lépés előtt ellenőriznünk kell minden lehetséges paramétert, a vetőmagra és annak kezelésére összpontosítva, mint a minőségi termék felé vezető első lépésre. Ezt követően az üzemekben a gyártási folyamatokban globálisan elfogadott minőségi protokollokat kell alkalmazni, hogy a termék megőrizze azt a kiválóságot, amellyel elhagyta a parcellát, és ennek eredményeként olyan fokhagymát kapjunk, amely egész Európában referencia volt és remélhetőleg marad is.”
A találkozó végén további, az ágazatot érintő fontos témák kerültek megvitatásra: az EU által harmadik országokkal kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások nyomon követése és felügyelete, a spanyolországi mezőgazdasági biztosítási rendszer helyzete miatti aggodalom, a munkaerő-problémák, amelyekkel az ágazat vállalatainak évről évre szembe kell nézniük, a csalás elleni küzdelem és a termékek megfelelő forgalmazásának ellenőrzése a fogyasztókat sújtó csalások elkerülése érdekében.
A cikkhez szemlézett írások:
Spagna: manca un terzo della superficie coltivata ad aglio
Kapcsolódó cikkek:
Spanyolország: 20%-kal kisebb fokhagymatermést várnak Córdoba környékén