Extremadura északi részén a lehető legrosszabbkor jött a csapadék a cseresznyetermesztők számára.

A La Unión gazdaegyesület közleménye szerint óriási károkat okoznak az esőzések Nyugat-Spanyolországban, Extremadura autonóm közösség (comunidad autónoma) északi részén, Cáceres tartományban: a pár napon belül lehullott 80-100 mm csapadék miatt 12 ezer tonna cseresznye repedhet eladhatatlanná közvetlenül a betakarítás előtt. A kár várható értéke 25 millió euró körüli, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a gazdák a termés több mint 90%-ára semmiféle biztosítást nem kötöttek.

“Az idei szezon jégesők és más időjárási anomáliák miatt már eleve rosszul kezdődött, így becsléseink szerint a normál szezonban betakarított 50 ezer tonna cseresznye helyett ebben az évben jó, ha 35 ezer tonnát képesek leszünk értékesíteni” – részletezte közleményében a La Unión.

“Jelenleg még körülbelül 25 ezer tonna cseresznye vár betakarításra, ebből a mostani esők 12 ezer tonnát tesznek eladhatatlanná” – tette hozzá a szervezet.

Ez már a harmadik egymást követő év, amikor a cáceresi cseresznyeágazat jelentős veszteségeket szenved el. Ehhez nagyban hozzájárul az ültetvények igen alacsony biztosítási aránya, ami annak köszönhető, hogy a jelenlegi mezőgazdasági biztosítások rendkívül drágák, és nem is fedezik a termesztés kockázatait. Ha valóban 25 millió euró körüli lesz a gazdák terméskiesésének értéke, a jelenlegi biztosítások ebből mindössze 4 millió eurót fognak fedezni.

Spanyolországban a magyarországinál tízszer nagyobb területen, több mint 28 ezer hektáron termesztenek cseresznyét, és a körülbelül 105 ezer tonnás termés igen jelentős része az Extremadura autonóm közösség északi tartományából (Cáceres), elsősorban a Jerte folyó völgyéből (Valle del Jerte) származik.

A cikkhez szemlézett írások:

Millones de kilos en pérdidas de cerezas en Extremadura por las lluvias

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: a tavalyinál 10%-kal nagyobb cseresznyetermés várható

Lengyelország: az import tételek nyomják le a belföldi cseresznye árát

Lengyelország: alacsony árakkal nyitott május végén a cseresznyeszezon

Cseresznye szezon eleji körkép: nagyon heterogén viszonyok mellett a közepesnél valamivel jobb termés várható

Franciaország: a 2023. évinél 12%-kal nagyobb cseresznyetermés várható

Friss magyar cseresznye érkezhet Kínába

Spanyolország: áprilisi fagyok károsítottak a cseresznyeültetvényeken

Spanyolország: csillagászati áron, de április elején már kapható spanyol cseresznye

Lengyelország: a cseresznye extra korai virágzása okoz aggodalmat