A tavaszi fagyok és az aszály is elkerülte az ültetvényeket, így a tavalyihoz hasonló termés várható Spanyolországban.
Míg 2022-ben az Aragóniában és Katalóniában súlyos pusztítást okozó fagyok miatt Spanyolország igen gyenge évet zárt, 2023-ban már megközelítette termelési potenciálját – még annak ellenére is, hogy az Észak-Spanyolországban 2022 óta tomboló aszály miatt sok gyümölcsösben vízhiánytól tartottak, de a Pireneusokban 2023 májusában és júniusában lehullott csapadék lehetővé tette a legtöbb gyümölcsös megfelelő öntözését.
Idén a spanyol termelést nem érintette semmilyen nagyobb éghajlati katasztrófa. Április folyamán Katalóniában és Aragóniában volt ugyan néhány fagyos éjszaka, de ezek nem befolyásolták jelentősen a termelést.
A medFEL konferencián elhangzott prognózis adatai szerint az idén várható összesen mintegy 1,2 millió tonna őszibarack, nektarin és laposbarack nagyjából 1%-kal lesz csak kevesebb, mint 2023-ban, de már ez is 14%-kal haladja meg az előző ötéves időszak átlagát.
Az ipari barack (pavia) esetében a termelés valamivel 300 000 tonna felett lesz, ami 6%-kal több, mint 2023-ban, és megfelel az előző ötéves időszak átlagának.
A 2023-as szezonban Spanyolországban összesen 1,49 millió tonna őszibarackot, nektarint, lapos őszibarackot és ipari barackot termeltek, ami 44%-os növekedést jelentett a katasztrofális 2022-es idényhez képest. Ez azt jelentette, hogy az ágazat a 2022-es év után talpra állt, és az elmúlt 5 év átlagát kissé meghaladó szintet ért el, annak ellenére, hogy a rossz időjárás (aszály, késői fagyok, extrém hőség) hatásai miatt számos bizonytalansági tényező merült fel, amelyek különböző módon érintették a különböző termőterületeket, és a termést elsősorban a legkorábban szüretelt területeken (Murcia, Andalúzia és Valencia környéke) csökkentették, míg a gyümölcsminőség általában jó volt.
Mindezek fényében a spanyol export az EU-n belül és kívül is fellendült a 2022-es szezonhoz képest, de az átlagosnál alacsonyabb volt, bár az árak 12%-kal magasabbak voltak az átlagosnál. Spanyolország továbbra is az EU fő csonthéjas gyümölcs-beszállítója, messze megelőzve versenytársait. A 2023-as idényben a háztartások barackfogyasztása a 2022-es szezonhoz képest helyreállt ugyan, de továbbra is az átlag alatt maradt.
Spanyolországban az ágazat egyértelműen a hatékonyságnövelés mellett tette le a voksát: a termőterület és a piaci szereplők száma a legutóbbi években nem változott jelentős mértékben, viszont óriási fejlődés ment végbe a hozamok és a minőség növelése tekintetében. Az ágazat előtt álló egyik legnagyobb kihívás viszont az éghajlatváltozás, amely kétségtelenül egyre nehezebbé teszi a fajták számára, hogy megfeleljenek a piaci követelményeknek. A cél olyan fajták kifejlesztése, amelyek nemcsak a piaci igényekhez, hanem az új éghajlati viszonyokhoz is alkalmazkodnak. Problémát jelent továbbá, hogy továbbra is hiány van új termesztőkből, kevés az újonnan induló vállalkozás, és nagyon kevés a szakképzett munkaerő.
Ami a piacot illeti, a csonthéjas gyümölcsökre vonatkozóan – sok más ágazathoz hasonlóan – jelentősen megnövekedtek a különböző előírások és követelmények (környezetvédelmi, munkaügyi, egészségügyi, csomagolási stb.), amelyek közvetlenül a termelési költségek növekedéséhez vezetnek. Ezt a termelők nem tudják áthárítani az értékesítési árakra, ami az ágazat nyereségességi mutatóinak romlásához vezet.
A későbbi fajtákat termesztő észak-spanyol régiókban (Aragónia és Katalónia) a tavalyi túltermelés, valamint az aszály és a magas hőmérséklet hatással van az idei termelésre, és enyhe csökkenés várható. A virágzás jó volt, de a terméskötődés legfeljebb normális, egyes területeken elégtelen. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően idén nem volt vízhiány. Általánosságban elmondható, hogy nagy méretű és jó minőségű termés várható.
Akárcsak Görögországban, itt is körülbelül 10 nappal jött előrébb a virágzás a szokásos menetrendhez képest, és Spanyolországban is a téli hidegek elmaradása okozott kötődési problémát néhány korai fajta esetében.
A cikkhez szemlézett írások:
PRÉVISIONS EUROPÉENNES DE RÉCOLTES PÊCHES ET NECTARINES
Kapcsolódó cikkek:
2024 MEDFEL: 5%-kal bővül az idei európai őszibarack- és nektarintermés volumene
2023 MEDFEL: 14%-kal nagyobb őszibaracktermést takaríthatnak be Európában
2022 MEDFEL: Európai őszibarack termésprognózist adott ki az Europêch
2021 MEDFEL: európai őszibarack- és nektarintermés – a medFEL termésbecslése
Görögország: 8%-kal nő az idei őszibarack- és nektarintermés