Új, nehezen kivédhető kártevők megjelenése és az éghajlat változása kényszerít sok termelőt arra, hogy más kultúrával foglalkozzon a következő szezonban.
Spanyolországban, Almería körzetében a zöldségtermesztés körülményei igen kedvezőtlenek voltak az idei szezonban, egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt a Thrips parvispinus egyre növekvő kártétele miatt, amely idén a teljes paprikatermés 20-25%-át károsította.
“A hozamok alacsonyak, a költségek pedig folyamatosan emelkednek, így a kínálat elmarad a kereslettől, és az árak mindenütt magasak maradnak. Egyelőre ez pótolja a terményhiányt” – nyilatkozta Antonio Ruiz, a Murgiverde értékesítési igazgatója. Ez a termelői szervezet mintegy 1800 hektáron rendelkezik saját termesztésű növényekkel, amelyeknek körülbelül 60%-a biotermesztésből származik.
”A paprika kínálata szűkösebb a szokásosnál: Almeriában az évnek ebben az időszakában még nagyon nagy mennyiségek vannak, Murcia viszont csak március vége és április eleje között számít jelentős volumenre. Eközben Hollandiában a kemény tél miatt késik a betakarítás, így a kereslet várhatóan a következő hetekben is jóval nagyobb lesz, mint a kínálat” – fejtette ki Ruiz.
A Murgiverde értékesítési igazgatója szerint Almeriában a teljes paprikatermés mintegy negyedét érintette a Thrips parvispinus valamilyen súlyosságú kártétele, így sok termelő kétszer is meggondolja majd, hogy a következő szezonban is paprikával szeretne-e foglalkozni.
“Ha a kártevő hatása csak egy szezonra korlátozódna, akkor elviselhető lenne, de most már két egymást követő évben is jelentős károkat okozott ez a kártevő, amelyet először a dísznövény kultúrákban észleltek. Bár egyes termelők továbbra paprikát fognak termeszteni, mások inkább a kevésbé kockázatos kultúrákat részesítik előnyben, mivel ezt a kártevőt valóban nehéz kiirtani. Ezért a 2025/2026-os szezonban a paprika termőterületének csökkenésére számítunk” – foglalta össze a kilátásokat Antonio Ruiz.
“Nem csak a Thrips parvispinus, hanem más új kártevők, például atkák és levéltetvek is a szokásosnál nagyobb számban vannak jelen, amelyek minden eddiginél aktívabbak, mivel az éghajlatváltozás miatt emelkedik az átlaghőmérséklet, és ez a korábbiaknál hosszabb nyarat és rövidebb, de intenzívebb telet hoz. Szerintem ez egy strukturális probléma, amely csak rosszabb lesz, és meg kell tanulnunk együtt élni vele az európai szabályozás által megengedett eszközökkel. Almeriában például több preventív növényvédelmi kezelést kell majd alkalmaznunk. Nagy erőfeszítésekre kényszerülünk, de Almeria termelői mindig is bátornak és a változásokhoz alkalmazkodni képesnek bizonyultak” – összegezte a legfontosabb változásokat a Murgiverde értékesítési igazgatója.
A cikkhez szemlézett írások:
We expect a reduction in the acreage for the next pepper season in Almeria
Kapcsolódó cikkek:
Spanyolország: a szokásosnál korábban ér véget a paprikaszezon
Spanyolország: csökkenhet a paprika kínálata a szezon végén
Németország: kevés és drága a paprika a nagybani piacokon
Spanyolország: tripszek okoznak gondot a paprikaállományokban
Lengyelország: rekord magasságban a paprika ára
Marokkó: dübörög a Spanyolországba irányuló paprikaexport
Marokkó: rekordot dönthet az idei paprikaexport volumene
Spanyolország: súlyos jégverés okozott károkat Almeríában
Lengyelország: a végéhez közeledik a belföldi paprikaszezon
Spanyolország: dohánytripsz-fertőzés fenyegeti a paprikatermesztést Almeríában
Lengyelország: szeptemberben jelentősen drágult a hajtatott paprika a nagybani piacokon
Hollandia: meglepő árcsökkenés a piros kaliforniai paprika piacán
Spanyolország: nő a paprika, csökken a paradicsom területe Almeríában
Lengyelország: megkezdődött a piros és a sárga paprika szezonja is
Lengyelország: a tavalyinál két héttel korábban kezdődik a paprika szezonja
Lengyelország: kettősség az import paprika nagybani árának alakulásában
Hollandia: a tavalyinál jóval alacsonyabb árakkal folytatódik a paprikaszezon
Hollandia: megkezdődött a 2024-es paprikaszezon
Lengyelország: idén is várható a paprikaárak jelentős emelkedése